Huvudmenyn dold.

Första forskningsassistent i värd-patogen-interaktioner och celldöd

Institutionen för molekylärbiologi

senast

2022-10-06

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Institutionen för molekylärbiologi söker en första forskningsassistent för en tidsbegränsad anställning upp till 12 månader avseende heltid. Önskat tillträde 1 December 2022 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Många patogener har kapacitet att invadera mänskliga celler och att utnyttja det inre av sin värdcell som en tillväxtnisch. Medan mänskliga celler har kraftfulla försvarsprogram som kan begränsa tillväxten av sådana inkräktare, kan framgångsrika patogener motverka dessa försvar. Nyligen identifierade vi en virulensfaktor (i den obligatoriska intracellulära bakteriella patogenen Chlamydia trachomatis) som motverkar aktiveringen av ett värdcellulärt försvarssvar som resulterar i värdcellsdöd. Detta projekt syftar till att fastställa den molekylära grunden för försvarsprogrammet.

Arbetsuppgifterna innefattar att utforma och utföra experiment, presentera forskningsresultat vid konferenser och skriva publikationer under ledning av gruppledaren.

Kvalifikationer

Kvalificerad att ansöka är de som avlagt en högskoleexamen motsvarande en europeisk universitets doktorsexamen i molekylärbiologi, cellbiologi, eller infektionsbiologi (eller motsvarande områden).

Kandidater måste ha dokumenterad praktisk erfarenhet av att arbeta med mänskliga cellkulturer och intracellulära bakteriepatogener. Erfarenhet av patogenen av intresse, Chlamydia trachomatis, är önskvärt. Dessutom krävs tidigare erfarenhet av analys av celldöd, molekylär genetisk manipulation av bakterier och mänskliga celler och fluorescensmikroskopi.

Du ska vara mycket skicklig på att kommunicera både skriftligt och muntligt på engelska. Projektet är ett samarbetsprojekt med flera partners och därför förväntas du inte bara arbeta självständigt utan också fungera väl i en forskningsgrupp med kollegor inom andra forskningsområden. Utmärkt kommunikations-förmåga krävs även för att effektivt kunna interagera med kollegor och arbetskamrater inklusive kollegor från kompletterande forskningsområden.

Ansökan

Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 6 oktober 2022. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska:

• CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Doktorsexamensbevis
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivering varför du söker anställningen.

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

Forskargruppen är en del av Laboratoriet för Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Umeå Center for Microbial Research (UCMR), ett tvärvetenskapligt forskningscenter med fokus på forskning av högsta kvalitet och nya tillämpningar inom mikrobiologi. Du hittar mer information om oss på https://sixtlab.org/, www.mims.umu.se, www.ucmr.umu.se och www.umu.se/molbiol. För frågor angående tjänsten, kontakta projektledaren: Barbara Sixt (barbara.sixt@umu.se).

Faktaruta

1 december 2022 eller enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-10-06

Diarienummer

AN 2.2.1-1391-22

Barbara Sixt

barbara.sixt@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.