Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsassistent

Patologi

Ansök

senast

2021-12-08

  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Institutionen för medicinsk biovetenskap tillhör medicinska fakulteten vid Umeå universitet(www.medbio.umu.se) och bedriver forskning och undervisning inom ämnena Klinisk kemi, Medicinsk och klinisk genetik samt Patologi. Vi söker en första forskningsassistent. Anställningarna är placerade i ”laboratoriehuset” i byggnad 6M, med direkt kontakt med sjukhuset, medicinska biblioteket och tandläkarhögskolan.

Anställningen är tidsbegränsad till tolv (12) månader och avser heltid med tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Projektet syftar till att klarlägga hur MDM2 binder olika mRNA och därigenom reglerar cell tillväxt. MDM2 är mest känd för sin kapacitet att under normala förhållanden binda p53 proteinet och inhibera dess tumör suppressor effekt. Tidigare studier har visat hur MDM2 vid DNA skada istället binder p53 mRNA och aktiverar p53 syntes. Nya resultat visar att MDM2 också binder E2F1 mRNA och stimulerar E2F1 protein syntes  under förhållanden som gynnar celldelning. I detta projekt kommer vi att studera hur MDM2 binder olika mRNA och hur detta regleras av olika signal vägar. MDM2 är det första kända protein som reglerar cell tillväxt genom att agera som translationsfaktor för olika mRNA.

Arbetsuppgifterna
De huvudsakliga arbetsuppgifterna inkluderar att studera mRNA strukturer och dess cell biologiska konsekvenser. Den sökande bör ha förmåga att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. Vidare ingår arbete med datahanteringslösningar/-servrar. Resor till samarbetspartners i och utanför Sverige förekommer, likaså kurs- och konferensresor.

Kompetenskrav
Grundläggande behörighet har den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen inom protein kemi eller cellbiologi. Vi söker en självständig och motiverad person med kompetens inom protein kemi eller cellbiologi med inriktning på mikroskopi. Kunskaper i mRNA translation kontroll och/eller drogutveckling är ett krav.

Den sökande förutsätts ha mycket god förmåga att uttrycka sig såväl muntligt som skriftligt på engelska.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av arbete inom cell biologi och biokemi med inriktining mot ribosomal biogenes och mRNA translations reglering samt mRNA strukturer.

Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt, att samverka med andra på ett positivt sätt samt ha god organisationsförmåga. Vidare kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, flexibilitet, driv och självständighet.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina kvalifikationer och kompetensområden samt varför du är intresserad av anställningen.
  • En meritförteckning (CV).
  • Kopia av betyg, examensbevis samt övriga meriter som du vill åberopa.

Ansökan skall sändas in elektroniskt i word- eller pdf-format.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av professor Robin Fåhraeus, e-postadress: robin.fahraeus@umu.se.

Din ansökan görs via vårt e-rekryteringssystem, Varbi och ska vara inkommen senast den 8 december 2021. Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska.

Vi ser fram emot din ansökan!

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Robin Fåhraeus

robin.fahraeus@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-1691-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-12-08

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.