Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör - eutekter/reversibla joniska vätskor

Kemiska institutionen

Ansök

senast

2021-06-25

  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Kemiska institutionen söker nu en förste forskningsingenjör inom ett projekt som syftar till utveckling av reversibla jonvätskor samt eutektiska lösningsmedel för diverse tillämpningar från fraktionering av lignocellulosa till syntes av kemikalier. Anställningen är på heltid och tillsvidare. Sista ansökningsdag är 2021-06-25.

Projektbeskrivning
Projektet ska bidra till ökad förståelse av mekanismerna bakom diverse omvandlingar av biomassa under fraktionering samt upplösningsprocesser. Det innefattar ett nära samarbete med forskare från Wallenberg Wood Science Center (wwsc.se) samt Bio4Energy konsortiet (www.bio4energy.se/) och laboratoriet för teknisk kemi och reaktionsteknik (www.abo.fi/institution/tekniskkemi). Dessutom eftersträvar vi att samarbeta med andra forskargrupper inom kemiteknik, katalys- och reaktionsteknik i Sverige och andra länder. All nödvändig utrustning för fraktionering, syntes, karakterisering och analys kommer att finnas tillgänglig vid Kemiska institutionen, Umeå universitet samt vid samarbetsuniversiteten såsom Åbo Akademi i Finland. Inom projektet interagerar vi även med forskare och andra forskningsprojekt inom forskningsinriktningen Teknisk kemi vid Kemiska institutionen (www.chemistry.umu.se/forskning/teknisk-kemi/). Vår forskning har också starka relationer till industrin såsom t.ex. SP Processum Biorefinery Initiative sfären i Örnsköldsvik (www.processum.se).

Vi söker nu en specialist med fördjupning i vidareutveckling av fraktioneringsprocesser och kemikaliesyntes som sker med hjälp av eutekter och reversibla (”switchable”) joniska vätskor.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna avser utveckling, syntes och karakterisering av relevanta djupa eutektiska blandningar och reversibla joniska vätskor för fraktionering av linocellulosa (framförallt träd) samt kemikalier. Fraktionerna som härmed utvinns kan vidarebearbetas bl.a. för syntes av plattformskemikalier eller som beståndsdelar av olika slags kompositmaterial. Detta innebär även genomförande av studier i flödesreaktorer i syftet att producera olika kemikalieströmmar av intresse för förnybar ekonomi. Detta innefattar experimentell design, MS-analys, identifiering av reaktionsprodukter, kvantifiering och efterföljande optimering av för att generera framtidens kemikalier, drivmedel och material.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i något av ämnena kemi, kemiteknik, materialvetenskap inom kemi, skoglig kemi eller motsvarande. En gedigen bakgrund och kunskap om de fysikaliska, kemiska och materialvetenskapliga metoder som är relevanta för användning av joniska vätskor krävs.

Du ska ha utmärkta och dokumenterade kunskaper i avancerade 2D NMR tekniker. Dokumenterade praktiska färdigheter som omfattar syntes och karakterisering av djupa eutektiska blandningar eller joniska vätskor för syntes av kemikalier samt fraktionering av lignocellulosa och tillämpningar för de erhållna fraktionerna är ett krav liksom kunskaper i analys av lignoellulosafraktioner (kolhydratanalys m.m.). Även användning av flödesreaktorer i laboratorieskala tillhör kompetenser som krävs.

Vidare krävs erfarenhet av metodutveckling av för kemitekniken relevanta analysmetoder (e.g. GC-MS och HPLC). Du ska även kunna skriva vetenskapliga publikationer och rapporter på engelska. Därför krävs mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Du ska vara starkt motiverad och intresserad av att lära dig att utveckla nya metoder, samt av att verka i en internationell miljö.

Internationell postdoktorerfarenhet är meriterande liksom kunskaper i svenska språket är meriterande.  Det är önskvärt att du har dokumenterad erfarenhet från forskning rörande användning och utveckling av fraktioneringsprocesser med hjälp av eutekter samt reversibla joniska vätskor i andan av ’grön kemi’.

Anställningen är tillsvidare med start 2021-10-09 eller enligt överenskommelse.


Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

  • ett följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer, forskningsintressen och motiv för ansökan (max 2 sidor)
  • en meritförteckning med publikationslista
  • kopior av din doktorsavhandling och relevanta publikationer
  • kopior av examensbevis eller motsvarande
  • namn och aktuella kontaktuppgifter till två-tre referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2021-06-25. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan.

Närmare upplysningar lämnas av Prof. Jyri-Pekka Mikkola, 090-786 5000,
jyri-pekka.mikkola@chem.umu.se

 

Vi ser fram emot din ansökan!

Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, www.kbc.umu.se) vid Umeå universitet är en kreativ och interaktiv miljö, som omfattar sex institutioner och två forskningsenheter, med egen tillgång till utmärkta instrument och anläggningar. Kemiska institutionen har ca 200 anställda och institutionen bedriver forskning och utbildning samt har en omfattande samverkan med omgivande samhälle. För mer information, se www.chemistry.umu.se.

 

Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC, www.kbc.umu.se) vid Umeå universitet är en kreativ och interaktiv miljö, som omfattar sex institutioner och två forskningsenheter, med egen tillgång till utmärkta instrument och anläggningar. Kemiska institutionen har ca 200 anställda och institutionen bedriver forskning och utbildning samt har en omfattande samverkan med omgivande samhälle. För mer information, se www.chemistry.umu.se.

 

Tillträde

2021-10-09 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Jyri-Pekka Mikkola

090-7865284

Diarienummer

AN 2.2.1-897-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-06-25

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.