Huvudmenyn dold.

Första Forskningsingenjör (21 månader) inom ämnet ”Bakteriers förmåga att anpassa sig till miljöförändringar"

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

senast

2021-12-03

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, EMG (Umeå Universitet) söker en  första forskningsingenjör för ett projekt (21 månader) som undersöker bakteriers förmåga att anpassa sig till miljöförändringar. Anställningen är tidsbegränsad till 21 månader och förväntas starta
2022-01-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-12-03.

Projektbeskrivning
Kustområden är högproduktiva och dynamiska miljöer, som både påverkas av landtillrinning och utsjön. I norr kommer klimatförändringarna att leda till både ökad temperatur och ökad nederbörd, vilket innebär ökat inflöde av brunfärgat organiskt material från land samtidigt som kustens egen planktonproduktion minskar på grund av ljusskuggning. Födokällan för heterotrofa bakterier kommer därigenom att förändras, från att idagsläget vara marint planktonbaserad till att härröra från det terrestera systemet. De marint planktonbaserade födokällorna är relativt lättillgängliga för nedbrytning, medan terrestra födokällor till stor del består av aromatiska svårnedbytbara ämnen som kommer från skog och myrlandskap.

Vi kommer att studera kustbakteriers förmåga att anpassa sig genetiskt och funktionellt till förändrad födokälla. Evolutionen sker genom spontanmutationer och selektion. Organismernas tillväxthastighet är en nyckelfaktor för hur fort evolutionen kan ske, och predatorer bidrar till en hög tillväxthastighet hos bytesorganismerna genom att reducera deras abundans vilket ökar födotillgången.

Vår hypotes är att närvaro av predatorer är en nyckel till bakteriers genetiska och funktionella anpassningsförmåga till förändrad födokälla. Vi testar denna hypotes genom att utföra ett selektionsexperiment där kustbakterier tillhandahålls olika typer av födokällor, allt från lättillgängliga till komplexa aromatiska kolkällor. För att undersöka om predatorer påskyndar den evolutionära processen tillsätter vi ciliater till vissa av inkubationerna. Bakteriernas genetiska och funktionella anpassning kommer att undersökas.

Resultaten kommer att vara viktiga för att förstå effekter av klimatförändring. Projektet klarlägger om bakterier har möjlighet att öka sin användning av terrestert organiskt material som födokälla, och de därigenom kommer att bidra till förändringar i kolets biogeokemiska kretslopp i kustområden.

Kvalifikationer
Vi söker en motiverad kandidat med erfarenhet av studier av bakterie-protozointeraktioner samt mikrobiell metabolism. Den sökande ska ha en doktorsexamen i miljövetenskap med inriktning akvatisk mikrobiell ekologi. God samarbetsförmåga liksom förmåga att arbeta självständigt och ta initiativ krävs. Goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska är ett krav.

Dokumenterad erfarenhet av arbete med bakterier och protozoer i laboratorium samt genetiska analyser är meriterande. Meriterande är också att ha erfarenhet av mätning av bakterieproduktion och mikroskopering (faskontrast, eipifluorescens- och elektronmikroskopi).

En fullständig ansökan ska innehålla:

• Ett personligt brev som innehåller en beskrivning av varför du är intresserad av detta projekt och hur din bakgrund passar för projektet (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • Kopior på relevanta publikationer (max fem).
  • En kopia av ditt doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Kontakt
För ytterligare information kontakta Prof. Agneta Andersson (agneta.andersson@umu.se, +46 90 7869845).

2022-01-15 eller enligt överenskommelse

Agneta Andersson, professor

Diarienummer

AN 2.2.1-1688-21

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-12-03

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.