Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Första forskningsingenjör (50 %) - Energieffektivisering i byggnader

Energiteknik

Ansök

senast

2021-06-10

 • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
 • Omfattning 50 %
 • Ort Umeå

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik söker en Förste forskningsingenjör med inriktning mot energiteknik och energieffektivisering i byggnader. Anställningen avser deltid (50 %) och är tidsbegränsad till 12 månader, med möjlighet till förlängning, tillträde 2021-10-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-06-10.

Projektbeskrivning
Syftet med detta projekt är att tillhandahålla en datadriven modell med Big Data. Den ska utgöra ett beslutsstöd vid energirenovering för småhusägare. Konsekvenser av alternativa energirenoveringslösningar predikteras med information från en konsistent databas med Big Data som baseras på Boverkets databas med Energideklarationer, Geografiska informationssystem (GIS) från Lantmäteriet. Metoden kommer att valideras genom att jämföra insamlade data från verkliga småhus med prediktioner som genererats med metodiken.

Arbetsuppgifter
Arbetet består av att stödja intressenternas engagemang i processen mot hållbar energiuppgradering i småhus genom att, i samarbete med forskningsgruppen för energieffektivisering;

 • extrahera och synkronisera flera heterogena datakällor till en enhetlig databas;
 • utveckla en open-access plattform för beräkning av energibesparingar för renoveringssåtgärder anpassade till den specifika byggnadstekniken,
 • sprida plattformen och resultaten med open-access till intressenter för att stödja processen mot mer hållbar energirenovering.

Kompetenskrav
Doktorsexamen inom byggteknik och byggproduktion eller energieffektivisering i byggnader. För att uppnå syftet med forskningen behöver de sökande ha dokumenterade kunskaper om byggnadsinformationsmodellering (BIM), simulering och optimering av byggprocesser, simulering och optimering av energianvändning, inbyggd energi i bygglogistik. Sökande ska ha en doktorsexamen i byggteknik, byggproduktion eller energiteknik.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Den sökande ska ha förmågan att arbeta systematiskt, grundligt och självständigt samt i samarbete med andra. Vidare bör den sökande vara bekant med teoretiska ingenjörsvetenskapliga verktyg och ha god kunskap om det ovan nämnda forskningsområdet.

Ansökan
Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska och bestå av följande handlingar:

 • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter
 • Curriculum vitae (CV)
 • Publikationslista
 • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
 • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner som känner till dina akademiska kvalifikationer

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi, logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Ansökan ska vara inskickad senast 2021-06-10.

Närmare upplysningar lämnas av professor Thomas Olofsson, tel 090-786 67 10,
e-post thomas.olofsson@umu.se eller professor Weizhuo Lu,090-786 62 57,
e-post: weizhuo.lu@umu.se

Tillträde

2021-10-01 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Thomas Olofsson

090-7866710

Weizhuo Lu

0907866257

Diarienummer

AN 2.2.1-704-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-06-10

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.