Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

Första forskningsingenjör experimentell fysik

Institutionen för fysik

senast

2021-04-30

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning Heltid
  • Ort Umeå

Vid Institutionen för Fysik (https://www.umu.se/en/department-of-physics/) bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Relativistic Attosecond Physics Laboratory (REAL, www.realumu.org), Umeå universitet, Institutionen för Fysik söker en första forskningsingenjör inom experimentell fysik för ett projekt som syftar till ”Attosecond XUV-pump - XUV-probespektroskopi”

Anställningen avser heltid under två år. Tillträde 2021-06-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-04-30.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med det icke-linjära attosekundfysikprojektet för att möjliggöra tidsupplösande inre-skal elektronens dynamik med hjälp av intensiva attosekund pulser. Projektet tillämpar sub-5 fs Light Wave Synthesizer optisk parametrisk synthesizer [1] med ett modernt CEP-stabiliserade 100 TW-uppgradering, och en fullt utvecklad 24 meter lång gasharmonisk strålbana för intensiva attosekundpulsgenereringar [2] samt elektron och jondetektorer för att spåra icke-linjära processer [3]. Dessutom förväntas involvering i laseroperationen och i andra relaterade projekt aktiviteter som relativistisk HHG [4] är möjlig.

[1] D. E. Rivas et al., Sci. Rep. Vol. 7, p. 5224 (2017)
[2] D. E. Rivas et al., Optica Vol. 5, p. 1283 (2018)
[3] B. Bergues et al., Optica Vol. 5, p. 237 (2018)
[4] D. Kormin et al., Nat. Commun. Vol. 9, p. 4992 (2018)

Kompetenskrav
Du har en doktorsexamen i fysik eller teknik eller tekniskfysik och har flera års postdoktor-erfarenhet eller motsvarande. Kompetens och erfarenhet krävs på experimentellt laborativt arbete och forskning  inom 1.) attosekundfysik / högharmonisk generation (i gas eller fasta material eller plasma) och 2.) konstruktion / drift och tillämpning av få optiska cykelkällor (laser med efterkomprimering eller OPA eller OPCPA). Simulerings och teori erfarenhet inom de två  nämnda områdena, och erfarenhet med elektronik, plasmafysik och handledning av kandidatexamen, magister- och doktorander kommer att ses som en fördel. Du måste vara mycket motiverad och ha förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Du måste ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

Ansökan ska innehålla:

1. Ett följebrev med kort beskrivning av din motivation, kvalifikationer, och forskningserfarenhet inom högharmonisk generation och få cykler med ljuspulsgenerering (1-2 sidor).
  2. Curriculum vitae (CV).
  3. Kopior av relevanta examensbevis översatta till engelska eller svenska.
  4. Publikationslista
  5. En kopia av tre relevanta publikationer.

Information
För ytterligare information kontakta Professor Laszlo Veisz, laszlo.veisz@umu.se

Ansökan ska skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2021-04-30.

Välkommen med din ansökan!

2021-06-01 eller enligt överenskommelse.

László Veisz

Diarienummer

AN 2.2.1-379-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-04-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.