Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör i biogeokemi

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

senast

2021-12-03

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker en första forskningsingenjör inom biogeokemi i ett projekt som fokuserar på att förstå vikten av rötters utsöndring av kol för trädens tillväxt under klimatförändring.
Sista ansökningsdag är 3 december, 2021 och tjänsten förväntas starta 1 januari 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Växters rötter utsöndrar kolföreningar med låg molekylvikt som i sin tur påverkar växternas tillväxt och markens kolhalt. Betydelsen av denna process för framtida trädtillväxt under förhöjda CO2 nivåer är relativt okänd. En av anledningarna är den oklara effekt som rötternas utsöndring har på växtens tillgång på kväve och markens inlagring av kol. Detta projekt kommer att undersöka gränssnittet mellan växt och mark i syfte att förstå betydelsen av rötternas utsöndring av kol för näringsupptag och hur det på verkar trädens tillväxt samt hur budget och flöden av markkol och näringsämnen påverkas av klimatförändringar. Projektet kommer att omfatta växthusförsök med tall, mikrodialysövervakning av näringsflöden, nedbrytning av markens organiska material med hjälp av toppmoderna metoder som pyrolys GC/MS och kärnmagnetisk resonansspektroskopi (NMR) i samarbete mellan Umeå universitet, Umeå Plant Science Center och Sveriges lantbruksuniversitet.

Kvalifikationer
Vi söker dig med erfarenhet av ekosystembiogeokemi och analys av växt-mark-interaktioner. Du ska ha en doktorsexamen i markbiogeokemi, skogsekologi eller närliggande område. Erfarenhet av fältarbete, laboratoriearbete, växthusexperiment samt kvantifiering av flöden och budgetar av kol och näringsämnen är meriterande. Tidigare erfarenhet av laboratorieanalyser av växt-, mark- och vattenprover (inklusive rotutsöndrade föreningar, mark-kemi, organiskt markmaterial, extracellulära enzymanalyser) och analys av data från kemiska analyser så som t ex isotop masspektrometri, pyrolys GC/MS och/eller NMR är väsentliga. Dessutom är utmärkta beräknings- och statistiska färdigheter, inklusive kunskaper i användning av programmeringsspråk som R, och förmågan att utföra reproducerbar analys avgörande. Vi söker en kreativ och motiverad individ med goda muntliga och skriftliga kommunikationskunskaper på engelska.

Erfarenhet av att arbeta i det boreala systemet är också meriterande.

Din ansökan ska innehålla följande, skrivet på engelska (helst) eller svenska:

• Ett personligt brev som motiverar din ansökan och hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • Certifierad kopia av doktorsexamen.
  • Certifierade kopior av andra examensbevis, lista över avslutade akademiska kurser och betyg.
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuellt ett antal relevanta artiklar.
  • Andra handlingar som sökanden tycker är relevanta.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan skickas till Ryan Sponseller, Umeå universitet (ryan.sponseller@umu.se).

Institutionen för ekologi och miljövetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Avdelningen har cirka 150 anställda. För mer information, besök: www.emg.umu.se.

2022-01-01 eller enligt överenskommelse

Ryan Sponseller

Diarienummer

AN 2.2.1-1659-21

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-12-03

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.