"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör i experimentell fysik

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2023-06-12

  • Typ av anställning Särskild visstidsanställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för fysik utlyser en anställning som första forskningsingenjör för ett projekt inriktat mot ’Relativistisk elektronacceleration och nanofotonik’.  
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad från 2023-06-26 till 2023-12-20

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Kandidaten kommer att arbeta huvudsaklig i laboratoriet för relativistisk attosekundfysik (REAL, https://www.realumu.org/). Det huvud forskningsprojektet fokuserar på att tillämpa en unik 100 TW laser (s. k. Light Wave Synthesizer 100) för relativistisk nanofotonik med målet att generera korta elektronbuntar i en nanoaccelerator för att förflytta nanofotoniken in det relativisktiska området och undersöka möjligheterna för att använda detta som en ny form av partikelkälla.Vidare uppgifter är justering, optimering, och underhåll av optiska pump-sond experiment, NOPA och OPCPA system, stöd till och samhandledning av forskningsprojekt och doktorander.

Kompetenskrav
Du måste ha en doktorsexamen i fysik, teknik eller tekniskfysik. Kompetens och erfarenhet krävs på experimentellt laborativt arbete och forskning  inom 1.) drift och tillämpning av få optiska cykelkällor (OPA eller OPCPA) och 2a.) laserdriven elektronacceleration eller 2b.) experimentell fysik av kondenserad materia. Du måste vara mycket motiverad och ha förmåga att arbeta självständigt såväl som en del av forskargruppen. Mycket goda färdigheter i engelska muntligt och skriftligt är ett nödvändigt krav. Simulerings och teori erfarenhet inom de tre nämnde områdena, och erfarenhet med elektronik, plasmafysik, optisk pump-probe spektroskopi, och avancerad programmering/kodning i Labview kommer att ses som en fördel.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.     Följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor).
2.     CV med publikationslista.
3.     Kopior på examensbevis översatt till engelska eller svenska.
4.     Kopia av doktorsavhandlingen.
5.     Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner. 

Information 
För mer information kontakta Professor László Veisz, laszlo.veisz@umu.se, tel: 090 786 6662, eller Dr. Nicolò Maccaferri, nicolo.maccaferri@umu.se.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2023-06-12.

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

2023-06-26

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-06-12

Diarienummer

AN 2.2.1-836-23

Kontaktperson

László Veisz

090-7866662

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.