Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör i Tillämpad fysik

Elektronik- och datorteknik

Ansök

senast

2022-07-14

  • Typ av anställning Visstidsanställning 3-6 månader
  • Omfattning 30%
  • Ort Umeå

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. Vi söker nu en första forskningsingenjör med specialisering inom ultrasnabb kemisk avbildning. Anställningen är på deltid (30 %) i 5 månader med tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 14 juli 2022.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Projektet handlar om att vidareutveckla och använda laserbaserad fototermisk mikroskopi för att studera fettsyror och lipiddroppar i levande celler. Första forskningsingenjören kommer att genomföra analyser av cellprover med hjälp av ett nytt, egenutvecklat mikroskop baserad på ultrasnabb mid-infraröd fototermisk avbildning. Fokus ligger på att studera hur fettsyror tas upp av celler. Arbetet omfattar beredning av prover, mätning, utvärdering av data, samt analys av resultaten. Visst underhåll av mikroskopet och optimering av analysmetoden ingår. De huvudsakliga delsyftena med projektet är att

  • Utföra en spatial-temporal analys av hur alkyne-fettsyror tas upp i levande celler, och hur lipiddroppar bildas.
  • Utvecklar metoden fototermisk avbildning mot in situ mätningar med bildhastighet upp till 100 bilder/sekund, samt fasavbildning.

Kompetenskrav
Doktorsexamen inom fysik, kemi eller motsvarande. Profilering mot laserspektroskopi, mikroskopi och kemisk avbildning med fokus på fototermisk avbildning. Allmän kunskap inom ämnet mätteknik.

Dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och analytiskt forskningsrelaterat arbete inom områdena laserspektroskopi och biomedicin. Dokumenterad kunskap om och erfarenhet av system och instrumentering för mikroskopi och kemisk avbildning.

Erfarenhet av arbete med avancerad experimentell utrustning kopplat till laserspektroskopi och mikroskopi, samt beredning och analys av biologiska prover. Förmåga att arbeta självständigt och lösningsorienterat med stor noggrannhet och hög säkerhet.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området, med fokus på kemisk avbildning i livsvetenskap. God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga då projektet sker i nära samarbete med andra (forskar-)grupper.

 Ansökan
Din ansökan skall innehålla följande:

  • Ett brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan samt dina kontaktuppgifter (max 2 sidor).
  • Curriculum vitae.
  • Styrkta kopior av relevant(a) examensbevis och certifikat.
  • Kopior av relevanta publikationer.

Ansökan ska skickas via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 14 juli 2022. Anställningen är på deltid, 30 % och tidsbegränsad till 5 månader med tillträde 1 augusti 2022 eller enligt överenskommelse.

Information
För mer information kontakta Florian Schmidt, tel.: +46 90 786 76 11,

e-mail: florian.schmidt@umu.se   

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

2022-08-01

Kontaktperson

Florian Schmidt

0907867611

Diarienummer

AN 2.2.1-1187-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Ansök

senast

2022-07-14

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.