Huvudmenyn dold.

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör, inom området NMR-baserad strukturbiologi. Vi söker dig med en doktorsexamen inom kemi, biokemi eller motsvarande med erfarenhet inom NMR-spektroskopi. Tillträde 1 mars 2022 eller enligt överenskommelse. Ansök senast 4 februari 2022.

Projektbeskrivning
Denna anställning ingår i ett forskningsprojekt där vi kommer att undersöka hur regleringen programmerad celldöd sker med avseende på strukturen hos de proteiner och biologiska membran som är delaktiga i denna livsnödvändiga process. Viktiga regleringsfaktorer i den mitokondriella (intrinsiska) celldödsvägen är membranaktiva proteiner från Bcl-2-familjen. Det huvudsakliga målet med detta projekt är att förstå funktionen – och underliggande strukturella egenskaper – hos dessa proteiner och deras samspel med den mitokondriella membranmiljön. Genom att tillämpa avancerade fastfas-NMR-metoder kommer vi kunna få en strukturell inblick i den molekylära mekanismen, genom vilken överlevnadsmembranproteinet Bcl-2 fungerar. Baserade på tidigare resultat ska strukturbestämningen av proteinet nu slutföras med hjälp av avancerade vätske- och fastfas- NMR metoder och olika Bcl-2 varianter.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är i första hand att studera struktur och  funktionen hos membranbundna Bcl-2-proteiner genom att använda NMR-baserade strukturmetoder. Fokus är att undersöka hur regleringen av programmerad celldöd sker med avseende på strukturen hos ett nyckelprotein kallat Bcl-2 membranproteinet. Arbetsuppgifterna omfattar att slutföra projekt via  sammanställa och analysera tidigare NMR- data på det proteinet, och baserade på detta planera och genomföra komplementära vätske-och fastfas-NMR-experiment på varianter av Bcl-2-proteinet och dess växelverkningspartner som det apoptotiska Bax proteinet i lösning och membranomgivning. Slutligen ska en 3-dimensionell strukturmodell utvecklas för det humana Bcl-2proteinet samt resultaten sammanställas i rapport-/manuskriptform.

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen i kemi, biokemi, biofysik eller motsvarande ämnesområde och dokumenterad stark teoretisk och tillämpad bakgrund inom NMR-spektroskopi. Dokumenterad och gedigen erfarenhet av proteinstrukturbestämning av Bcl-2 proteinfamiljen med fastfas-/vätske-NMR krävs. Dokumenterad stor erfarenhet med provtillverkningen av isotopmarkerade proteiner för NMR är ett krav. Goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift samt en mycket god förmåga i att skriva vetenskapliga artiklar på engelska är ett krav.

Du har ett stort intresse för området NMR-baserad strukturbiologi och är beredd att implementera nya NMR-experiment och deras tillämpning på komplexa membranproteiner och membran-associerade proteiner.

Du har både god samarbets- och initiativförmåga. Vidare har du en hög grad av självständighet och är kreativ.

Vana av membranproteiner är starkt meriterande.

Ansökan ska innehålla följande handlingar:

• Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan, (max 2 sidor)
  • CV, inklusive publikationslista
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuella relevanta publikationer
  • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta examensbevis och betyg
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 4 februari, 2022.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 7 månader. Tillträde 1 mars 2022 eller enligt överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av professor Gerhard Gröbner, tfn: 090-7866346, e-post: gerhard.grobner@umu.se.

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

2022-03-01 eller enligt överenskommelse.

Gunilla Isaksson

Diarienummer

AN 2.2.1-42-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2022-02-04

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.