Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

Första forskningsingenjör inom växtbioteknik

Umeå Plant Science Centre (UPSC)

senast

2021-05-17

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik söker nu en förste forskningsingenjör med inriktning växtbioteknik för proof-of-concept aktiviteter i nära samarbete med SweTree Technologies AB.

Projektbeskrivning

Stora arealer grödor och skog förloras varje år på grund av ogynnsamma väderförhållanden och med pågående klimatförändringar kommer förlusterna att öka ytterligare i framtiden. För att upprätthålla skördarna under ogynnsamma förhållanden behöver vi en bättre förståelse för mekanismerna bakom växters stresstolerans. Inom projektet ”Kartläggning av växters stressrespons” som finansieras av stiftelsen för strategisk forskning har vi identifierat ett antal transkriptionsfaktorer och andra komponenter där våra initiala resultat tyder på att de spelar en avgörande roll för växters stresstolerans. Våra resultat visar att stressresponsen styrs och medieras av ett centralt regulatoriskt nav, multiproteinkomplexet Mediator, som integrerar olika stress-signaler för att styra de förändringar i genuttryck som krävs för acklimatisering till stress. Som första forskningsingenjören kommer du att genera växtlinjer med modifierad funktion av våra kandidatproteiner samt experimentellt testa deras funktionella betydelse. Proof-of-concept arbetet kommer att ske i nära samarbete med SweTree Technologies AB i Umeå.

Arbetsuppgifter

Arbetet innehåller flera olika typer av molekylära tekniker på DNA- och RNA-nivå, produktion av CRISPR Cas9 mutanter, odling av växtmaterial i växthus och in vitro, analys av stora dataset såsom data från RNAseq och fysiologiska analyser av växtlinjer.

Kvalifikationer

Du har doktorsexamen inom bioteknik eller molekylärbiologi eller motsvarande. Tidigare erfarenhet av mutantteknologi, odling av växtmaterial och fenotypisk karakterisering av växter är ett krav. Vidare är omfattande erfarenheter av växtmolekylärbiologiska metoder, analyser av stora dataset såsom data från RNAseq en fördel. Förmåga att arbeta såväl självständig som i grupp samt goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav. Vidare värdesätts egenskaper såsom kreativitet, initiativtagande och samarbetsförmåga.

Villkor

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 14 månader. Tillträde 2021-07-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) redogörelse för forskningsintresse.

Sista ansökningsdag är 2021-05-17. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Åsa Strand: asa.strand@umu.se eller telefonnummer 090-786 93 14.

Välkommen med din ansökan!

1 juli 2021 eller enligt överenskommelse

Åsa Strand

Diarienummer

AN 2.2.1-541-21

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-05-17

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.