Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör inom växtbioteknik

Umeå Plant Science Centre (UPSC)

senast

2022-10-13

• Typ av anställning Visstidsanställning 3-6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området experimentell växtbiologi. Inom UPSC är forskning om växters cell- och molekylärbiologi ett profilområde. Institutionen för fysiologisk botanik söker nu en första forskningsingenjör med inriktning växtbioteknik för proof-of-concept aktiviteter i nära samarbete med SweTree Technologies AB.

Projektbeskrivning

Stora arealer grödor och skog förloras varje år på grund av ogynnsamma väderförhållanden och med pågående klimatförändringar kommer förlusterna att öka ytterligare i framtiden. För att upprätthålla skördarna under ogynnsamma förhållanden behöver vi en bättre förståelse för mekanismerna bakom växters stresstolerans. Inom projektet ”Kartläggning av växters stressrespons” som finansieras av stiftelsen för strategisk forskning har vi identifierat ett antal transkriptionsfaktorer och andra komponenter där våra initiala resultat tyder på att de spelar en avgörande roll för växters stresstolerans. Våra resultat visar att stressresponsen styrs och medieras av ett centralt regulatoriskt nav, multiproteinkomplexet Mediator, som integrerar olika stress-signaler för att styra de förändringar i genuttryck som krävs för acklimatisering till stress.

Arbetsuppgifter

Som första forskningsingenjör kommer du att genera växtlinjer med modifierad funktion av våra kandidatproteiner samt experimentellt testa deras funktionella betydelse. Proof-of-concept arbetet kommer att ske i nära samarbete med SweTree Technologies AB i Umeå. Arbetet innehåller flera olika typer av molekylära tekniker på DNA och RNA nivå, produktion av CRISPR Cas9 mutanter, odling av växtmaterial i växthus och in vitro, analys av stora dataset såsom data från RNAseq, och fysiologiska analyser av växtlinjer.

Kvalifikationer

Doktorsexamen inom bioteknik eller molekylärbiologi eller motsvarande krävs. Tidigare erfarenhet av mutantteknologi, odling av växtmaterial och fenotypisk karakterisering av växter är ett krav. Vidare är det också ett krav med omfattande erfarenheter av växtmolekylärbiologiska metoder, analyser av stora dataset såsom data från RNAseq. Förmåga att arbeta såväl självständig som i grupp samt goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav. Vidare värdesätts egenskaper såsom kreativitet, initiativtagande och samarbetsförmåga.

Villkor

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2023-02-19. Tillträde 2022-11-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3) en beskrivning av forskningserfarenhet (4) redogörelse för forskningsintresse (5) Kontaktinformation till två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2022-10-13. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Åsa Strand: asa.strand@umu.se eller telefonnummer 090-786 93 14.

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

20221101 eller enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-10-13

Diarienummer

AN 2.2.1-1398-22

Åsa Strand

090-7869314

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.