Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Första forskningsingenjör

Kemiska institutionen

Ansök

senast

2022-05-27

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker en medarbetare som kommer jobba 14 månader som första forskningsingenjör. Projektet inkluderar kolhydratsyntes med fokus på syntes av sialinsyra baserade glykomimetika för utveckalnde av antivirala läkemedel samt syntes och analys av komplexa mucin O-glykopeptider. 

Projektbeskrivning 
Projektet innefattar kolhydrat och glykopeptidsyntes för att studera virus och bakterie lektin interaktioner samt interaktioner med mucinaser. Projektet inkluderar även masspektometri baserad analys av mucin kolhydrater och glykopeptider för att för att förbättra glycan karakterisering inom glykoprotemik. 

Arbetsuppgifter 
Medarbetaren kommer att utföra och utveckla syntesvägar för syntes av kolhydrater, glykosylerade aminosyror och glykopeptider. Arbetet innefattar även användning och utvecklande av skyddsgruppkemi samt enzymatisk syntes. Peptiderna syntetiseras med automatiserad fastfas syntes (Fmoc-solid phase peptide synthesis, Fmoc-SPPS). Metoder som HPLC-separation, NMR spektroskopi samt masspektrometri kommer även att användas. Syntetiska glykopeptider samt kolhydrater kommer användas för microarray-analys av lektin bindningisnteraktioner samt för glykoproteomikstudier. Sialinsyra analoger kommer att syntetiseras för utvecklande av antivirala läkemedel.

Behörighetskrav för att söka tjänsten
Det är ett krav att sökande har en doktorsexamen i Kemi med inriktning mot organisk kemi samt har erfarenhet av kolhydrat och glykopeptidsyntes. Erfarenhet av sialinsyra kemi. Erfarenhet av arbete med kolhydrat enzym syntes och glycoprotemikanalys är meriterande. Sökande bör ha en god förmåga att samarbeta och interagera med andra medarbetare. 

Ansökan 

  • Personligt brev med beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor)
  • CV med publikationslista
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner
  • Övriga relevanta handlingar

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 27 Maj, 2021.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad från 1 juni 2022 till 31 juli 2023.

Information
Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Ulrika Westerlind, Kemiska institutionen, Umeå Universitet, e-post: ulrika.westerlind@umu.se

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Tillträde

2022-06-01 eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Ulrika Westerlind

090-7869315

Diarienummer

AN 2.2.1-824-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Ansök

senast

2022-05-27

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.