Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Förste forskningsingenjör i maskininlärning och komplexa nätverk

Institutionen för fysik

Ansök

senast

2021-05-31

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för fysik söker en första forskningsingenjör till tvärvetenskapliga Integrated Science Lab, IceLab. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 1 år. Sista ansökningsdag är 2021-05-31.

IceLab
IceLab är ett fysiskt nav för tvärvetenskaplig forskning som drivs av institutionerna för ekologi, miljö och geovetenskap; matematik och matematisk statistik och fysik. Vi är cirka 20 forskare med olika bakgrund. Tillsammans arbetar vi med att lösa problem inom livsvetenskaperna med verktyg från fysik, matematik och datavetenskap. För passionen till nya idéer försöker vi föra samman forskare från olika discipliner genom att organisera innovativa och kreativa events.

Projektbeskrivning
För att kunna mildra utbrott av pandemier, klimatdrivna förändringar av arters förekomst och utbredning och andra viktiga fenomen i komplexa system, använder forskare flödesbaserade nätverksmodeller. Hittills har forskare använt minneslösa enstegsmodeller som bara tar hänsyn till nuvarande position för exempelvis resenärer, men detta förenklade angreppssätt missar att riktningen på flödena ofta beror på flera tidigare steg eller systemets tillstånd. Ny forskning visar dock att sådan högre ordningens information om verkliga flödesvägar är helt avgörande för att fånga viktiga fenomen i systemens dynamik och funktion. Dessa resultat blottlägger en grundläggande vetenskaplig fråga: Översköljda av data, hur kan vi fånga och beskriva högre ordningens effekter av verkliga flödesvägar för att förstå den ständigt förändrade organisationen av sociala och biologiska system?

Nu söker vi en första forskningsingenjör till vår interdisciplinära forskargrupp för att utveckla kraftfulla modellerings- och kartläggningsverktyg för effektiv analys. Med utgångspunkt i vårt arbete med flerlagers- och minnesnätverk vill vi utveckla principiella modellanpassningsmetoder för att balansera under- och överanpassning av temporära interaktionsdata, samt visuella interaktiva verktyg för att utforska och kommunicera resultaten. Verktygen kommer att göra det möjligt att dra nytta av alltmer förekommande men svåranalyserade data av hur olika delar samverkar i komplexa system så att vi kan attackera tillämpade forskningsfrågor på nya sätt, till exempel årligt återkommande influensautbrott och förändringar av arters förekomst och utbredning på jorden. IceLab erbjuder en kreativ och utvecklande miljö för interdisciplinär forskning som ger stora möjligheter att utforska och förverkliga andra projekt också.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 1 år med tillträde augusti 2021 eller enligt överenskommelse.

Kompetenskrav
Du har en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller angränsande ämne. Dokumenterade erfarenheter av nätverksteori, maskininlärning eller datavisualisering är ett krav. Du ska också vara en skicklig programmerare och behärska moderna programmeringsspråk. Du är engagerad, ansvarsfull och brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, kommunikationsskicklighet samt analytisk förmåga är därför avgörande. Du ska även vara intresserad av att arbeta interdisciplinärt och måste kunna tala och skriva engelska på en hög nivå.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer,

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2021-05-31.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se.
Forskning: https://www.martinrosvall.com
Kartläggningsverktyg: https://www.mapequation.org
IceLab: https://icelab.se

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

Augusti 2021 eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Martin Rosvall

070-2391973

Diarienummer

AN 2.2.1-664-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-05-31

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.