Hoppa direkt till innehållet
printicon

Förste forskningsingenjör till Curiosum

Sliperiet

Ansök

senast

2019-11-15

  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Beskrivning

Curiosum är ett nytt science center med makerspace i Umeå som har som mål att öka intresse och kunskaper för vetenskap och teknik hos barn, unga och allmänhet. Ett science center har som uppgift att

  • stimulera intresse för vetenskap och teknik, innovation och entreprenörskap för att möta framtida samhällsutmaningar.
  • skapa unika möjligheter till lärande så att alla barn och unga får möjlighet att hitta och utveckla sina förmågor.
  • erbjuda en mötesplats för samverkan mellan allmänhet, skola, arbetsliv och akademi som skapar reflektion och nya perspektiv.

Curiosum är en pedagogisk mötesplats för barn, unga, studenter, lärare och forskare, ett besöksmål för allmänheten och en innovationsmiljö för forskning och utveckling. Curiosum ligger vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet, nära Umeå stadskärna. Verksamheten inrymmer experimentverkstäder för pedagogisk verksamhet, hallar för interaktiva upplevelser och lärande och verkstäder för digital tillverkning med olika metoder och material. En nybyggd domteater ger fina möjligheter att arbeta med vetenskaplig visualisering och erbjuda immersiva och interaktiva upplevelser med vetenskapliga data, t ex som planetarium men också andra datamängder, t ex  klimat, AI, livet mm, och även visa färdiga filmproduktioner i domformat. Verksamheten är i ett intensivt utvecklingsskede och omfattar nu ca 15 personer och leds av en föreståndare. En styrgrupp bestående av representanter från Umeå universitet och Umeå kommun ansvarar för verksamhetens drift och utveckling.

Vid institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, till exempel organisk elektronik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Till fysikinstitutionen hör också Integrated Science Lab (IceLab), där vi arbetar med att lösa problem inom där målet för IceLab är att etablera en internationellt etablerad och stark tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom livsvetenskaperna med redskap från fysik, matematik och ekologi. The Climate Impacts Research Centres (CIRCs) är en viktig aktör i IceLabs verksamhet och har som mål att utveckla verktyg för effektiv implementering av tekniska lösningar för medborgarvetenskap.  

Vi söker nu en förste forskningsingenjör som kommer att dela sin tid mellan Curiosum och Icelab. Anställningen avser 100% av en heltid och är en tillsvidareanställning.

Arbetsuppgifter

Såväl Curiosums som IceLabs och CIRCs kärnverksamheter innebär att sammanföra forskare och andra aktörer tvärs över tradiotionella ämnesgränser. Arbetsuppgifterna innebär att utveckla Curiosums exponering mot och samarbete med andra tvärvetenskapliga miljöer samt omgivande samhälle. Arbetet kommer att innefatta utveckling av textmaterial och aktiviteter för att kommunicera och genomföra både Curiosums och IceLabs kärnverksamheter. En viktig aspekt i arbetet kommer att vara att självständigt leda arbetet hela vägen från idé till genomförande. För CIRC är målet att utveckla verktyg för effektiv implementering av tekniska lösningar för medborgarvetenskap. Arbetet kommer att omfatta meta-analyser av teknik som används i medborgarvetenskapliga projekt och forskning på dess effekter på projekten. Detta kan då appliceras genom Curiosums verksamhet och få stor spridning genom den breda målgrupp som verksamheten har.

Kvalifikationer 

Vi söker dig med en doktorsexamen i något av ämnena ekologi, biologi eller annat för både IceLab, CIRC och Curiosum relevant område. Färdigheter att kommunicera vetenskap via webb och ordna tvärvetenskapliga aktiviteter såsom seminarieserier och workshops är krav, liksom erfarenheter av utåtriktad verksamhet mot allmänheten. Den sökande måste dessutom ha förmåga både att arbeta självständigt och som del av forsknings/utvecklingsgrupp och kunna samverka med människor med olika kompetenser. Vi ser att du är strukturerad, tar egna initiativ och att du uppskattar att få styra ditt arbete, tar ansvar för och ser till att dina arbetsuppgifter slutförs enligt planering. Mycket goda färdigheter i engelska muntligt och skriftligt är ett nödvändigt krav.

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

2020-01-01

Kontaktperson

Madelen Bodin

madelen.bodin@umu.se, 090-7869618, 070-5179170

Diarienummer

AN 2.2.1-1575-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2019-11-15

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.