Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

Förste forskningsingenjör

Institutionen för klinisk mikrobiologi

Ansök

senast

2021-02-01

 • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
 • Omfattning 100 %
 • Ort Umeå

Institutionen för Klinisk Mikrobiologi, Umeå Universitet, söker en förste forskningsingenjör i virologi, heltid, 2 år (med möjlighet till förlängning). Du kommer att vara aktiv i en dynamisk forskargrupp som undersöker funktionella aspekter av virusinfektioner, hur viruskomponenter interagerar med värdmolekyler, och utvärdera läkemedelskandidater för behandling av virusinfektioner. Ett långsiktigt mål är att identifiera och karaktärisera molekyler och mekanismer som kan exploateras för nya behandlingar.

Forskningsområde

Coronavirus, rhinovirus, RS-virus, parainfluensavirus, influensavirus, adenovirus och norovirus orsakar mer eller mindre allvarliga infektioner i bl a luftvägar, men också i mage och tarm. Vi saknar läkemedel mot de flesta virus som infekterar dessa organ och det är således viktigt att förstå de molekylära mekanismer varmed virus infekterar celler, vävnader och organ, för att identifiera nya mål för potentiella läkemedel mot virus. Det är också viktigt att utvärdera effekten av olika typer av läkemedelskandidater i olika typer av modellsystem som efterliknar luftvägar och mage-tarm.

Målsättningen med detta projekt är dels att etablera avancerade 3D-modeller av luftvägs- och mage/tarm-vävnad och sedan använda dessa modellsystem (och enklare cell-modeller) för att utvärdera effekten av olika läkemedelskandidater i samarbete med andra forskare. Metoder som kommer att användas är bl a PCR och plattforms-baserad fluorescensmikroskopi. En del av de virus som studeras kräver arbete i laboratorier med klassificering BSL2 och BSL-3.

Arbetsuppgifter

 • Självständigt planera och driva forskningsprojekt och sammanställa forskningsresultat.
 • Samarbeta med forskare inom och utanför forskargruppen.
 • Delta i och bidra till vetenskapliga gruppmöten som inkluderar gruppmedlemmar och forskare utanför forskargruppen.
 • Skriva anslagsansökningar och manuskript.
 • Undervisa och handleda studenter på grundläggande och avancerad nivå.
 • Bidra till övrig institutionsgemensam verksamhet/ansvar.

Selektionskriterier

Sökande kommer att betraktas som har en PhD i virologi. Expertis och dokumenterad erfarenhet inom följande områden är meriterande:

 • Odling/produktion/rening och arbete med virus i BSL2 och BSL3.
 • Erfarenhet av utvärdering av antivirala läkemedelskandidater.
 • Erfarenhet av arbete med grundläkande cell- och molekylärbiologiska tekniker såsom PCR, flödescytometri och plattformsbaserad flourescensmikroskopi.
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper inom engelska språket är ett krav.

Forskningsmiljö

Anställningen är placerad i en tvärvetenskaplig miljö, med koppling till Umeå Centre for Microbial Research, som nyligen topprankats av Vetenskapsrådet. Du kommer att vara placerad i Niklas Arnbergs forskargrupp vid Institutionen för Klinisk Mikrobiologi, med möjlighet till samarbeten med experter inom bl a virologi, kemi och strukturbiologi. Arnbergs forskargrupp fokuserar på virus-värdinteraktioner på olika nivåer med målsättningen att i) förstå virus tropism; ii) förstå mekanismer som krävs för infektion och patogenes; iii) identifiera molekylära mål för utveckling av antivirala medel; och iv) utveckla virala vektorer for olika applikationer (cancerbehandling och vacciner).

Villkor

Heltid, upp till två år, med möjlighet till förlängning. Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • En A4 sida som fokuserar på dina specifika kvalifikationer och motivering för varför du söker tjänsten.
 • Attesterad kopia av PhD certifikat 
 • Curriculum Vitae inkluderande alla publikationer
 • Rekommendationsbrev och kontaktpersoner till minst två referenser.

Ansökan lämnas in elektroniskt (via Varbi-systemet).

Sista ansökningsdag är 2020-02-01

Information

För frågor och ytterligare information kontakta Niklas Arnberg, Institutionen för Klinisk Mikrobiologi, Umeå Universitet

E-mail: niklas.arnberg@umu.se

Välkommen med din ansökan!

 

 

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Niklas Arnberg

090-785 84 40

Diarienummer

AN 2.2.1-21-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-02-01

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.