Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Förste forskningsingenjör

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Ansök

senast

2021-10-01

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Projektbeskrivning

I projektet studeras nyckelenzymer i nukleotidmetabolismen hos parasiterna Trypanosoma brucei och Giardia lamblia som orsakar Afrikansk sömnsjuka och giardiasis. Syftet är att studera de unika nukleosidkinaserna i dessa organismer med syftet att identifiera läkemedel som specifikt hämmar patogenerna med så få biverkningar som möjligt på våra egna celler. Nukleosidkinaserna ska då karaktäriseras in vitro och i de odlade patogenerna. Läkemedelskandidater som påverkar eller aktiveras av dessa kinaser (genom fosforylering) ska sedan screenas fram både på enzymerna och de odlade patogenerna för att se hur de påverkar kinaserna samt patogenernas tillväxt och viabilitet. HPLC- analyser på extraherade parasiter kommer då göras för att studera effekten av nukleosider och nukleosidanaloger på ackumuleringen av motsvarande trifosfater. Jämförande studier kommer att göras på mammala celler.

Anställningen är placerad vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår kloning, rening och analys av nukleosidkinaser, EC50-bestämningar för att studera effekten av nukleosidanaloger och nukleosidkinashämmare på T. brucei och G. lamblia, samt HPLC-analyser för att se hur effektivt dessa läkemedelskandidater (nukleosidanaloger) tas upp och fosforyleras av parasiterna.

Kvalifikationer

Den sökande ska ha doktorsexamen i medicinsk kemi eller motsvarande. Erfarenhet av odling av T. brucei, G. lamblia och mammala celler krävs. Dessutom krävs erfarenhet av EC50- bestämningar för att analysera effektiviteten av läkemedelskandidaterna mot parasittillväxt (i jämförelse med mammala celler), kloning och expression av proteiner, samt HPLC-analyser av cellulära nukleotider för att se hur effektivt läkemedelskandidaterna tas upp och fosforyleras av parasiterna.

Personen ska kunna uttrycka sig väl på engelska i både tal och skrift.

Ansökan

Din ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, publikationslista, kopia av examensbevis samt eventuella andra relevanta intyg och betyg.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2021-10-01.

Villkor

Anställningen är på heltid samt tidsbegränsad på 13 månader. Tillträde 2021-12-01 eller efter överenskommelse.

Information

För mer information, kontakta anders.hofer@umu.se. 

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Anders Hofer

+46 70 2974096

Diarienummer

AN 2.2.1-1243-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-10-01

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.