Postdoktor (2 år) i land-vatten-interaktioner i tundralandskap

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

senast

2019-11-15

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vi söker en postdoktor som är intresserad av biogeokemi i avrinningsområden, land-vatten-interaktioner eller ekosystemekologi i rinnande vatten och tundralandskap. Anställningen är på heltid  och förväntas börja 1 mars 2020, eller enligt överenskommelse.  Sista ansökningsdag är 15 november 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Växtätare påverkar näringsomsättningen i mark och därmed tillgänglighet för växter i tundraekosystem. Trots att många studier visar att bete öppnar upp näringscirkulationen och ändrar den relativa betydelsen av kväve och fosfor som begränsande näringsämnen har sådana effekter inte kvantifierats i termer av hydrologiska förluster och konsekvenser i det akvatiska ekosystemet. Projektet kommer att dra nytta av storskaliga rengärden i norra Skandinavien för att testa hypotesen att beteseffekter på markresurser sprider sig till akvatiska ekosystemfunktioner genom en förändrad tillgänglighet och stökiometri av näringsämnen. Vi kommer att testa denna hypotes genom att kombinera analyser av både mark och små bäckar, inklusive användning av drönare för att studera beteseffekter på strandzoner. Viktiga arbetsuppgifter kommer att vara att undersöka näringstillgången i mark och i vattendrag genom såväl fältarbete på avlägsna lokaler, som analyser i laboratorium i Abisko och Umeå. Den andra huvudsakliga arbetsuppgiften kommer vara att analysera data och skriva vetenskapliga uppsatser.

Kvalifikationer
Vi söker dig med en doktorsexamen i ekologi, biogeokemi eller motsvarande ämne. För att vara behörig ska du ha avlagt din doktorsexamen högst tre år innan ansökningsperiodens utgång om inte särskilda omständigheter finns. Du ska ha tidigare erfarenhet av att göra fältarbete, helst på avlägsna platser, under potentiellt besvärliga förhållanden. På liknande sätt krävs erfarenhet av att kvantifiera näringsexport från mark eller avrinningsområden eller att analysera näringsämnesbegränsning i akvatiska ekosystem. B-körkort är också ett krav. Erfarenhet av GIS och statistiska analyser i R är meriterande.

Vi söker en kreativ och motiverad person, med goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, med en hög arbetsmoral och god samarbetsförmåga.

En fullständig ansökan ska innehålla:

• Ett personligt brev med beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning och hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor)
  • CV inklusive lista över publikationer
  • Kopia av doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis
  • Kopia av din doktorsavhandling
  • Namn och kontaktinformation på tre referenser
  • Övriga handlingar du vill åberopa

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Du ansöker via Umeå universitets rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är den 15 november 2019.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan bör riktas till Ryan Sponseller (ryan.sponseller@umu.se) eller till Johan Olofsson (johan.olofsson@umu.se).

Institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning i ekologi, miljövetenskap och geovetenskap. Avdelningen har cirka 150 anställda, varav cirka 20 är postdoktorer. För mer information, besök: www.emg.umu.se.

2020-03-01 eller enligt överenskommelse

Ryan Sponseller, universitetslektor

Johan Olofsson, universitetslektor

090- 786 77 04

Diarienummer

AN 2.2.1-1391-19

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2019-11-15

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.