Postdoktor, 2 år, i laserbaserad kemisk avbildning

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

senast

2019-12-16

• Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik bedrivs stark forskning inom områden som energiteknik, medicinsk teknik och laserspektroskopi. Mer information finns på www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik.

Vi söker nu en postdoktor för att utveckla kemiska avbildningstekniker. Anställningen är på heltid i två år med startdatum i början av 2020. Sista ansökningsdag är 16 december 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Kemisk avbildning spelar en allt viktigare roll inom medicinsk teknik och biovetenskap. Nya ljuskällor, såsom kvantkaskadlasrar (QCLs), har potential att revolutionera kemisk avbildning i det infraröda området genom att möjliggöra högre spatial och spektral upplösning, selektivitet och analyshastighet.

Gruppen för tillämpad laserspektroskopi (www.umu.se/forskning/grupper/tillampad-laserspektroskopi) arbetar med utveckling och tillämpning av laserbaserade spektroskopiska tekniker för förbränningsdiagnostik och medicinsk diagnostik. Nyligen använde vi mid-infraröd laserspektroskopi för att studera gasformig kolmonoxid i utandningsluften (Appl. Phys. B, 123, 144, 2017, Opt. Express 25, 12743, 2017, J. Breath Res. 13, 026001, 2019). Kolmonoxid är en viktig cellulär signalmolekyl som har potential att användas som biomarkör för inflammatoriska sjukdomar och luftvägssjukdomar.

Vi söker nu en postdoktor som ska arbeta med utvecklingen av mid-infraröd laserabsorption och fototermisk avbildning för histologi. För att ytterligare undersöka kolmonoxidens roll är ett specifikt mål att använda spektralområdet kring 2000 cm-1, där vävnad inte absorberar strålningen, för att studera metall-karbonylföreningar och CO-frisläppande molekyler i levande celler.

Som postdoktor kommer du att arbeta i en kreativ och ambitiös tvärvetenskaplig miljö. Samarbetspartners inkluderar Centrum för medicinsk teknik och fysik, där taktila sensorer används för karaktärisering av biologisk vävnad, Norrlands universitetssjukhus, avbildningsplattformar vid Kemiskt Biologiskt Centrum, samt gruppen för Ramanspektroskopi vid Luleå tekniska universitet.

Kvalifikationer
Som sökande ska du ha ett stort intresse för att utveckla optiska avbildningstekniker och kvantitativa spektroskopimetoder.

Följande kvalifikationer krävs:

• En doktorsexamen i fysik, kemi, biomedicinsk teknik eller annan relevant disciplin.
  • Originalpublikationer i refereegranskade tidskrifter i minst ett av ovanstående områden.
  • Omfattande erfarenhet av optisk avbildning och bildbehandling, både teoretiskt och experimentellt.
  • Förmåga att självständigt genomföra forskning, samt stark problemlösningsförmåga.
  • God samarbetsförmåga.
  • Utmärkt förmåga i muntlig och skriftlig kommunikation och skicklighet i vetenskapligt skrivande på engelska.

Övriga önskvärda meriter

• Dokumenterad kunskap i minst ett av följande områden: hyperspektral eller diskret frekvens-infrarödspektroskopisk avbildning, mid-infraröd laserabsorptionsspektroskopi, Ramanspektroskopi, optik eller optisk mikroskopi.
  • Erfarenhet av taktila och mekaniska sensorer för biomedicinska tillämpningar.
  • Dokumenterad erfarenhet av forskningssamarbete i en tvärvetenskaplig miljö.

En fullständig ansökan ska innehålla:

• Personligt brev på max 2 sidor med beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför din erfarenhet passar den här anställningen
  • Curriculum Vitae (CV) med fullständig lista över vetenskapliga publikationer
  • Elektronisk kopia av doktorsavhandling och styrkt kopia av doktorsexamensbevis
  • Styrkta kopior av andra examensbevis och kursintyg
  • Kopior av (högst 5) forskningspublikationer relevanta för ansökannumrerade som i publikationslistan
  • Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner
  • Övriga handlingar som den sökanden vill åberopa

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten PDF (företrädesvis) eller Word. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 16 december 2019.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av Dr. Florian Schmidt, florian.schmidt@umu.se eller prefekt Dr. Per Hallberg, per.hallberg@umu.se.

2020-02-01 eller enligt överenskommelse

Florian Schmidt

Per Hallberg

Diarienummer

AN 2.2.1-1663-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2019-12-16

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.