Postdoktor (2 år) i optisk frekvenskamsspektroskopi

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Vid Institutionen för Fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. För mer information se www.physics.umu.se/forskning.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till ett projekt för att arbeta med precisionsmätningar av högupplösta molekylspektra med hjälp av Fourier transform frekvenskamsspektroskopi. Sista ansökningsdag är 30 september 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Optical Frequency Comb Spectroscopy gruppen (www.umucombs.org) arbetar med utveckling och tillämpningar av optisk frekvenskamsspektroskopi för bredbandiga precisionsmätningar och känslig detektion av molekyler i gasfas. För precisionsmätningar använder vi Fourier transform frekvenskamsspektrokopi (eng. optical frequency comb Fourier transform spectroscopy, OFC-FTS) som tillåter mätningar av bredbandsspektra med upplösning endast begränsad av kammen (PRA 93, 021802(R), 2016; JQSRT 204, 63, 2017, Opt. Express 25, 21711, 2017). Vår grupp har två OFC-FTS spektrometrar, en i den när-infraröda (JQSRT 204, 63, 2017), och den andra i det mid-infraröda våglängdsområdet (Opt. Lett. 41, 2541, 2016). Mätningar utförs med hjälp av absorptionsspektroskopi (CLEO, STu3P.6, 2018) eller kavitetsförstärkt komplex brytningsindex- spektroskopi (eng. CE-CRIS, Opt. Express 26, 20633, 2018).

Vi söker nu en postdoktor för att arbeta med ett projekt med användning av Fourier transform frekvenskamsspektrometrar (eng. OFC-FTS) för precisionsmätningar av hela molekylära absorptionsband. Postdoktorn kommer att arbeta med i) vidareutveckling av CE-CRIS-metoden för kalibreringsfria mätningar av absorptionslinjestyrkor, ii) dubbel-resonans spektroskopi av metan, samt iii) isotopselektiva mätningar av N2O. Som postdoktor i vår grupp kommer du att arbeta i en dynamisk, kreativ, ambitiös och internationell miljö, med många externa samarbetspartners och med möjligheter att presentera din forskning på internationella möten och konferenser.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år med tillträde hösten 2019 enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad fysik eller fysisk kemi eller angränsande ämne. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Vi söker en engagerad och ansvarsfull kandidat som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Den sökande ska ha praktisk erfarenhet inom precisionsspektroskopi samt utveckling av laserbaserade spektroskopiska system. Förmåga att forska självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopior av doktorsavhandlingen och de två mest relevanta publikationerna,
6. En lista på universitetskurser med betyg,
7. Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner,
8. Övriga relevanta handlingar som du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 30 september 2019.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Aleksandra Foltynowicz-Matyba, aleksandra.foltynowicz@umu.se, +46 90 7866534.

Välkommen med din ansökan!

Hösten 2019 enligt överenskommelse.

Aleksandra Foltynowicz-Matyba

Diarienummer

AN 2.2.1-1202-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

ST

SEKO

senast

2019-09-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.