Hoppa direkt till innehållet
printicon

Postdoktor (2 år) inom ekologi och klimatförändringar - Syntes av organisk nedbrytning i ett tids- och rumsperspektiv

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Ansök

senast

2019-11-15

 • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
 • Omfattning 100%
 • Ort Kiruna

Institutionen för ekologi och miljövetenskap (Umeå universitet, Sverige) inbjuder sökande till en postdoktorsanställning (2 år) i ”Ekologi och klimatförändringar– Syntes av organisk nedbrytning i ett tids- och rumsperspektiv”, vid Climate Impacts Research Centre, Umeå universitet. Vi letar efter en driven ekolog med erfarenhet av bearbetning av stora datamängder, för att syntetisera data om organisk nedbrytning och kolutsläpp från globala / arktiska klimatuppvärmningsexperiment och relatera dessa effekter till förändringar i växt- och mikrobiella samhällen. 

Anställningen är på heltid och startar enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2019-11-15.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Klimatförändringar kan förändra den känsliga balansen mellan kolupptag och utsläpp, med potentiellt stora negativa effekter på det globala klimatet. Organisk kolnedbrytning börjar med sönderdelningen av färskt, relativt labilt material, som då delvis stabiliseras till mer stabila kemiska komponenter. I det tredje nedbrytningsstadiet bryts organiskt jordmaterial ner i mycket långsammare processer. Över hela världen används standardiserade metoder i klimatförändringsexperiment (t.ex. ITEX open-top chambers, snöstaket). Förutom vegetationsförändringar mäts nedbrytning (t.ex. via tea-bag index) och markens utsläpp av kol i allt högre grad i dessa experiment. Sådana standardiserade forskningsmetoder ger unika möjligheter till metaanalyser. Detta postdoktorprojekt syftar därför till att undersöka hur klimatuppvärmningen påverkar de tre sekventiella faserna av organisk kolnedbrytning i en regional (arktisk) till global skala, och att jämföra betydelsen av direkta och indirekta (vegetation, mikrobiella) mekanismer.

Anställningen är tidsbegränsad till två år på heltid och finansieras av Umeå universitet. Stationeringsort är Abisko, men delar av tiden kommer att tillbringas i Umeå. Handledare är Dr. Ellen Dorrepaal och Dr. J.M. Sarneel.

Kvalifikationer
Vi letar efter en driven ekolog med erfarenhet av bearbetning av stora datamängder, för att syntetisera data om organisk nedbrytning och kolutsläpp från globala och arktiska klimatuppvärmningsexperiment och relatera dessa effekter till förändringar i växt- och mikrobiella samhällen. 

Vi söker dig med starka kvantitativa färdigheter och intresse för växter-jord-mikrob-interaktioner i (arktiska) markjordiska ekosystem. Den framgångsrika kandidaten ska ha en doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms likvärdiga inom växt- eller markekologi, biogeokemi, naturgeografi eller liknande område. För att vara berättigad till denna tjänst ska du ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år innan ansökningstidens utgång om inte särskilda omständigheter finns. Den framgångsrika sökanden ska ha dokumenterat god förmåga att vetenskapligt kommunicera på engelska, både muntligt och skriftligt, liksom kreativitet, initiativförmåga, självständighet samt goda sociala färdigheter och god samarbetsförmåga. Det är meriterande med en demonstrerad erfarenhet av klimatförändringsexperiment, växter-jord-mikrob-interaktioner, nedbrytnings- eller respirationsmätningar, metaanalyser eller liknande stora databasanalyser eller mikrobiell bioinformatik.

Vi erbjuder

 • En god arbetsplats med bra anställningsförmåner: https://www.umu.se/en/work-with-us/benefits/
 • Om du har frågor om att arbeta och bo i Sverige så kan du vända dig till International Staff Support för stöd;
  https://www.aurora.umu.se/en/new-staff/international-staff-support/

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt följebrev innehållande också en kort summering av tidigare forskning och uppnådda resultat (max 2 sidor)
 • En kort beskrivning av dina forskningsidéer relaterade till detta projekt (max 2 sidor)
 • Meritförteckning (CV) med komplett publikationslista
 • Kopia på doktorsexamensbevis och andras relevanta examensbevis
 • Kopia på doktorsavhandling och relevanta publikationer (max 5)
 • Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner
 • Övriga relevanta handlingar som önskas åberopas

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 2019-11-15. Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska. Dokumenten ska vara i MS Word eller PDF-format.

För mer information, kontakta Ellen Dorrepaal, ellen.dorrepaal@umu.se

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (www.emg.umu.se) bedriver forskning och forskarutbildning i ekologi, miljövetenskap och fysisk geografi. Institutionen har ca 150 anställda, varav ca 15 är postdoktorer. Climate Impacts Research Centre (CIRC) ingår i institutionen och bedriver forskning kring hur klimat- och miljöförändringar påverkar ekosystemen i norr. CIRC är stationerad året runt i Abisko, Kiruna kommun. För mer information, se www.arcticcirc.net och https://www.umu.se/en/department-of-ecology-and-environmental-science/research/

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Ellen Dorrepaal, universitetslektor

090-786 53 21

Judith Sarneel, forskare

090-786 57 63

Diarienummer

AN 2.2.1-1371-19

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2019-11-15

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.