Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Postdoktor (2 år) inom ekosystemekologi - Syntes av klimatförändringens effekter på organisk nedbrytning

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Ansök

senast

2021-05-23

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för ekologi och miljövetenskap inbjuder sökande till en postdoktorsanställning (2 år) i ”Ekosystemekologi - Syntes av klimatförändringens effekter på organisk nedbrytning”, vid Climate Impacts Research Centre, Umeå universitet. Anställningen är på heltid och startar den 1 juli, 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 23 maj, 2021.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Klimatförändringar kan förändra den känsliga balansen mellan kolupptag och utsläpp, med potentiellt stora negativa effekter på det globala klimatet. Organisk kolnedbrytning börjar med sönderdelningen av färskt, relativt labilt material, som då delvis stabiliseras till mer stabila kemiska komponenter. I det tredje nedbrytningsstadiet bryts organiskt jordmaterial ner i mycket långsammare processer. Över hela världen används standardiserade metoder i klimatförändringsexperiment (t.ex. ITEX open-top chambers, snöstaket). Förutom vegetationsförändringar mäts nedbrytning (t.ex. via tea-bag index) och markens utsläpp av kol i allt högre grad i dessa experiment. Sådana standardiserade forskningsmetoder ger unika möjligheter till metaanalyser. Detta postdoktorprojekt syftar till att undersöka hur klimatuppvärmningen påverkar de tre sekventiella faserna av organisk kolnedbrytning i en regional (arktisk) till global skala, samt att jämföra betydelsen av säsongsdynamik och potentiellt mikrobiell samhällsstruktur.

Anställningen är tidsbegränsad till två år på heltid och finansieras av Umeå universitet. Stationeringsort är Abisko eller Umeå, enligt överenskommelse. Handledare är Dr. Ellen Dorrepaal och Dr. Judith M. Sarneel.

Kvalifikationer
Vi letar efter en driven ekolog med erfarenhet av bearbetning av stora datamängder, för att syntetisera data om organisk nedbrytning och kolutsläpp från globala och arktiska klimatuppvärmningsexperiment och relatera dessa effekter till förändringar i växt- och mikrobiella samhällen. Den framgångsrika kandidaten ska ha en doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms likvärdig inom växt- eller markekologi, biogeokemi, naturgeografi eller liknande område. För att vara berättigad till denna tjänst ska du ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år innan ansökningstidens utgång om inte särskilda omständigheter finns, såsom föräldraledighet, ledighet på grund av sjukdom, fackliga uppdrag eller liknande. Dessa måste framgå tydligt i ansökan.

Den framgångsrika sökanden ska ha dokumenterat god förmåga att vetenskapligt kommunicera på engelska, både muntligt och skriftligt. Du är kreativ, initiativrik, självständig samt har god samarbetsförmåga. Vi söker dig med starka kvantitativa färdigheter och intresse för växt-jord-mikrob-interaktioner i (arktiska) markekosystem.

Det är meriterande med en demonstrerad erfarenhet av klimatförändringsexperiment, växt-jord-mikrob-interaktioner, nedbrytnings- eller respirationsmätningar, metaanalyser eller liknande stora databasanalyser.

Vi erbjuder
En god arbetsplats: https://www.umu.se/en/work-with-us/benefits/
Om du har frågor om att arbeta och bo i Sverige så kan du vända dig till International Staff Support för stöd; https://www.aurora.umu.se/en/new-staff/international-staff-support/

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt följebrev innehållande också en kort summering av tidigare forskning och uppnådda resultat (max 2 sidor)
  • En kort beskrivning av dina forskningsidéer relaterade till detta projekt (max 2 sidor)
  • Meritförteckning (CV) med komplett publikationslista
  • Styrkt kopia på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis
  • Kopia på doktorsavhandling och relevanta publikationer (max 5)
  • Övriga relevanta handlingar som önskas åberopas

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 23 maj, 2021. Ansökan ska i sin helhet vara skriven på engelska eller svenska. Dokumenten ska vara i MS Word eller PDF-format.

Kontakt
För mer information, kontakta Judith Sarneel: judith.sarneel@umu.se

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/ ) bedriver forskning och forskarutbildning i ekologi, miljövetenskap och fysisk geografi. Institutionen har ca 150 medarbetare, varav ca 15 är postdoktorer. Climate Impacts Research Centre (CIRC) i Abisko, Kiruna kommun, ingår i institutionen och bedriver forskning kring hur klimat- och miljöförändringar påverkar ekosystemen i norr.  För mer information, se www.arcticcirc.net.

Tillträde

2021-07-01 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Judith Sarneel

090-7865763

Diarienummer

AN 2.2.1-668-21

Löneform

Fast månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-05-23

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.