Huvudmenyn dold.

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till ett projekt som studerar mikromiljömoduleringen genom bakteriell genotoxininducerad åldersinfektion, inflammation och cancer. Anställningen är tidsbegränsad till två år avseende heltid från1 juli 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskargruppen studerar effekten av akut och kronisk infektion in vitro och in vivo med bakterier som uttrycker genotoxiner, som orsakar DNA-skador i däggdjursceller.

Projektet syftar till att karakterisera effekterna av genotoxinerna på vävnadsarkitekturen (t.ex. tarmkanalen, lever och mjälte), värdresponsen (särskilt fokus på immunsvaret), induktion av DNA-skador och genomisk instabilitet orsakad av kortvariga och långvariga terminfektioner i organoider och 3D-modeller samt i ex vivo- och in vivo-modeller.

Teknikerna som rutinmässigt används i detta projekt är: mössinfektion, huvudsakligen men inte uteslutande via sondmatning, intraperitoneala injektioner, obduktion, paraffinvävnadsinbäddning, vävnadsskärning, multiplex immunfluorescens, immunhistokemi och multiplex RNAscope-analys, vävnadsodling och utveckling av 3D-kulturmodeller, infektion med ex vivo primärt material, rening av perifera mononukleära celler, makrofagisolering, differentiering, bakteriell infektion av in vitro- och ex vivo-modellerna.

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Doktorsexamen ska vara inom cancerbiologi, immunologi, molekylär- eller cellbiologi.

Kandidaten ska arbeta självständigt, ha god förmåga att vara lagspelare, interagera samarbete med senior- och juniorkollegor och dela laboratorieresor och forskningsresurser. Tidigare kunskaper inom området om kolonshomeostas och relation till kolorektal cancer (CRC) utveckling, och god erfarenhet av musmodeller av CRC, och alla tekniker som krävs för att genomföra projektet ovan (inklusive ett FELASA B-certifikat), samt goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska krävs.

Meriterande är erfarenhet av utveckling in vitro 3D organotypiska modeller och ex vivo slemhinnemodeller. förmåga att arbeta med samodlingssystem av däggdjursceller och tarm-mikrobiota, erfarenhet av handledning av studenter, kunskap inom immunologi samt förmåga att självständigt skriva anslagsansökan.

En fullständig ansökan ska innehålla:

• Personligt brev (max en sida),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i PDF formaten. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är den 30de juni 2022.

Välkommen med din ansökan!

För mer information, vänligen kontakta:

Teresa Frisan,
Professor i cell- och molekylärbiologi,
Institutionen för molekylärbiologi

teresa.frisan@umu.se

Läs mer här: https://www.umu.se/en/research/groups/teresa-frisan/
Mer information om institutionen för molekylärbiologi finner du här: www.umu.se/molbiol

Snarast möjligt eller enligt överenskommelse

Teresa Frisan

teresa.frisan@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-1034-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2022-06-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.