Huvudmenyn dold.

Postdoktor för att studera mykobakteriell ribosombiologi (kryo-EM)

Institutionen för molekylärbiologi

senast

2021-08-05

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Barandun-laboratoriet (www.barandunlab.org) söker en postdoktoral forskare med bakgrund inom Mycobacteria-biologi, RNA / proteinbiokemi och strukturbiologi (kryo-EM eller röntgenkristallografi). Anställningen är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi och avser heltid i två år med start september 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 Augusti 2021.

Vi är en ung och dynamisk forskargrupp vid Umeå universitet som använder cryo-EM för att studera hur intracellulära patogener infekterar, utnyttjar och manipulerar deras värdceller. Vår forskargrupp är ansluten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som ligger vid Institutionen för molekylärbiologi. MIMS är den svenska noden i det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vårt laboratorium har utmärkt tillgång till Umeå kärnanläggning för elektronmikroskopi vid Umeå universitet, som är värd för en av de två noder i den nationella kryo-EM-anläggningen på SciLifeLab. Vårt arbete finansieras genom ett forskningsråd och ett ERC-startbidrag.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Projektet kommer att involvera karakterisering av översättningsapparaten från Mycobacteria med hjälp av in vivo-analyser, RNA-proteinbiokemi och kryo-elektronmikroskopi. Målet är att identifiera och studera ribosomassocierade faktorer på ett opartiskt sätt, tillhandahålla strukturell information och avslöja unika artsspecifika mekanismer som senare kan fungera som nya mål för antibiotika.

Kvalifikationer

Kandidaten ska ha en doktorsexamen inom biokemi, biofysik, mikrobiologi eller liknande. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt sin examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter vilket måste anges i ansökan. Praktisk expertis inom molekylärbiologi, biokemi och mikrobiologi i allmänhet och helst inom mykobakteriell biologi krävs. Den idealiska kandidaten har en bakgrund i Mycobacteria-odling (t.ex. storskalig odling av M. smegmatis eller liknande organismer för proteinöveruttryck) och genomteknik (har med framgång använt moderna tekniker för genommanipulation för att få knockouts eller knock-ins). Dessutom krävs erfarenhet av bakterieuttryck och rening av rekombinanta proteiner (helst i M. smegmatis) och RNA / proteinbiokemi. En bakgrund inom strukturbiologi behövs (dvs företrädesvis kryo-EM eller alternativt röntgenkristallografi). Utmärkta kommunikationsförmåga i talad och skriftlig engelska och en hög nivå av interpersonella färdigheter krävs, och förmågan att arbeta som en del av ett team såväl som självständigt förväntas.

Övriga önskvärda kvalifikationer

För det annonserade projektet kommer kunskap om kryo-elektronmikroskopipreparering, datainsamling och bearbetning att vara en betydande fördel.

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem senast 5 Augusti 2021. Din ansökan måste innehålla följande dokument, skrivna på engelska:

• Ett CV med information om utbildning, en lista över tidigare och nuvarande anställningar och en lista över publikationer
  • Ett personligt brev som beskriver din erfarenhet, matchar de kvalifikationer som krävs, forskningsintressen och motivation för att ansöka om tjänsten
  • En kopia av doktorsexamen certifikat
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser

Ladda inte upp din avhandling, manuskript eller andra icke-begärda dokument.

Vi välkomnar din ansökan!

För mer information om anställningen, kontakta jonas.barandun@umu.se

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.www.umu.se/molbiol

September 2021 eller enligt överenskommelse

Jonas Barandun

jonas.barandun@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-811-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-08-05

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.