Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 9 april 2020)

Postdoktor i cellbiologi med fokus på studier av TBE-virus och strukturbestämning genom kryo-elektronmikroskopi

Institutionen för integrativ medicinsk biologi

senast

2020-05-01

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för integrativ medicinsk biologi utlyser en heltidstjänst som postdoktor på 2 år.

Beskrivning av forskningsprojektet:

Flavivirus såsom dengue-virus, gulfebernvirus, Zika-virus och fästingburet encefalitvirus (TBEV) orsakar allvarliga sjukdomstillsånd hos människor. Flavivirus replikerar sitt RNA-genom i infekterade celler genom att generera små hålrum i cellens membran, så kallade replikation compartments (RC). Dessa RC bildas som svar på att virala proteiner uttrycks i cellen och bildandet av RC är absolut nödvändigt för förökning och överföring av virus.

Detta projekt syftar till att tillämpa kryo-elektronmikroskopi och korrelativa avbildningstekniker för att lösa den strukturella uppbyggnaden av RC som bildas vid TBEV infektion i celler. Särskild vikt läggs på fokuserad jonstråle (FIB) -teknologi och kryo-elektron-tomografi i kombination med ljusmikroskopi med målet att exakt kartlägga det supramolekylära arrangemanget av virala proteiner i RC inuti celler. Vi använder specialdesignade icke-infektiösa cellmodellsystem. Den uppnådda mekanistiska förståelsen för hur RC bildas kommer att vara ett instrument i kampen mot flavivirusinfektioner.

Den framgångsrika sökanden har möjlighet att utforska sitt forskningsprojekt i en vetenskaplig miljö med flera forskningsgrupper med lång erfarenhet av virologi, biokemi, cellbiologi och avbildning. Både Umeå Umeå Core facility for Electron Microscopy (http://www.kbc.umu.se/english/ucem/) och Biochemical Imaging Center vid Umeå universitet (http://www.kbc.umu.se/english/ bicu/) såväl som andra UmU-faciliteter kommer att vara tillgängliga som en del av detta projekt.

För mer information om laboratoriets projekt och metodik se: (http://www.lundmark-lab.se

Kvalifikationer:

Kandidaterna ska ha en doktorsexamen eller vara på väg att få en doktorsexamen inom det aktuella området. Sökande som har försvarat sin doktorsavhandling under de senaste tre åren prioriteras.

Kvalificerade sökande bör ha en dokumenterad erfarenhet inom ett eller flera områden relaterade till projektet, t.ex. molekylärbiologi, cellbiologi, strukturell biologi, ljusmikroskopi, elektronmikroskopi, 3D-visualisering och bildbehandling.

Starka beräkningskunskaper, liksom god kunskap om cellbiologi, betraktas som ytterligare meriter.

Kandidater måste kunna utföra självständigt vetenskapligt forskningsarbete och skriva vetenskapliga rapporter och manuskript.

Flytande i skriftlig och talad engelska är avgörande.

I urvalsprocessen kommer också tonvikt att läggas på en äkta entusiasm för forskningsområdet och metodik, personlig lämplighet, organisationsförmåga och förmåga att arbeta i samarbete med andra laboratoriemedlemmar, samt personal inom forskningsinfrastrukturer.

Ansökan ska innehålla:

• Ett kort följebrev (ca en A4-sida) med beskrivning av den sökandes forskningserfarenhet, forskningsintresse och lämplighet för projektet.

• Curriculum vitae som inkluderar examina med verifikat, teknisk expertis, anställningar, publikationslista, samt namn och kontaktinformation för två referenspersoner.

Upplysningar: Universitetslektor Richard Lundmark, richard.lundmark@umu.se

Tillträdesdag: Efter överenskommelse

Efter överenskommelse

Univ.lektor Richard Lundmark

epost: richard.lundmark@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-398-20

Löneform

Månadslön

senast

2020-05-01

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.