"False"

• Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer här

Postdoktor i datadriven infektionsbiologi

Beskrivning

En fullt finansierad, tvåårig postdoktortjänst vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet.  Sista ansökningsdag 12 februari 2023

Datadriven upptäckt av nya mikrobiella sekundära metaboliter involverade i värd-mikrob och/eller mikrob-mikrob interaktioner.

Arbetsuppgifter

Mikrober producerar ett brett spektrum av sekundära metaboliter (SM), som gör att de kan interagera med sin miljö, såväl som med varandra. Det postdoktorala projektet som föreslås här kommer att involvera utveckling av (meta)genommetoder, som kan användas för att identifiera nya mikrobiella SMs involverade i mikrob-värd och/eller mikrob-mikrob interaktioner. De verktyg som utvecklas här kommer att tillämpas på stora mängder mikrobiell (meta)genomiska data, med målet att identifiera mikrobiella SM:er som är ansvariga för värd-sjukdomsfenotyper (t.ex. mikrobiomassocierade cancerformer) eller SM:er med nya antimikrobiella aktiviteter

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

• Ha en doktorsexamen, helst inom bioinformatik, beräkningsbiologi, datavetenskap, (bio)statistik eller ett närliggande område; kandidater från andra områden med starka programmerings-/kodningskunskaper (se nedan) uppmuntras också att ansöka.
  • Vara skicklig i UNIX-skalskript, plus ett annat relevant språk (t.ex. Python, R).
  • Behärska engelska i tal och skrift.
  • Var bekväm med att arbeta i en mångsidig, inkluderande, tvärvetenskaplig och mycket samarbetsvillig miljö

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Sökande bör ha tidigare erfarenhet av:

• Analysera genomiska data
  • Utveckla mjukvara Dator i HPC-miljöer
  • Biologiska eller kemiska vetenskapener

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.

Du kommer att vara knuten till Institutionen för klinisk mikrobiologi (umu.se)

Tjänsten finansieras via SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS; https://www.scilifelab.se/data-driven/), en 12-årig satsning som syftar till att rekrytera och utbilda nästa generation av datadrivna livsforskare. Postdoktorn kommer att vara ansluten till det nationella DDLS-programmet, genom vilket de kommer att ha tillgång till datorresurser, den nationella DDLS-forskarskolan och andra utbildnings- och nätverksmöjligheter.

Postdoktorn kommer vidare att vara knuten till Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS; https://www.mims.umu.se/); MIMS är medlem i det nordiska EMBL Partnership for Molecular Medicine, som är dedikerat till det växande området för livsvetenskaper som undersöker den molekylära grunden för sjukdomar och utforskar molekylärt och genetiskt baserade behandlingar.

Ansökan

• En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 12 februari 2023

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-02-12

Diarienummer

AN 2.2.1-2034-22

Laura Carrol

laura.carroll@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.