"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor i datadriven patogenepidemiologi

Institutionen för klinisk mikrobiologi

Ansök

senast

2023-01-31

 • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer här

En fullt finansierad, tvåårig postdoktortjänst vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet. Sista ansökningsdag 31 januari 2023.

Projektbeskrivning

Spåra spridningen av antimikrobiella resistenta bakteriella patogener från lantbruk till livsmedel med hjälp av helgenomsekvensering.

Arbetsuppgifter

Antimikrobiell resistens (AMR) är ett av de största hoten som mänskligheten står inför idag, och det finns oro för att antimikrobiell användning i boskap kan bidra till uppkomsten och spridningen av AMR-bakteriepatogener i livsmedelskedjan. Du kommer att utveckla och tillämpa bioinformatiska tillvägagångssätt, som kan söka efter data från helgenomsekvensering (WGS) som härrör från livsmedelsburna zoonotiska patogener (t.ex. Salmonella enterica, Escherichia coli) för att övervaka spridningen av AMR-patogener mellan boskap, livsmedel och människor.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen datadriven patogenepidemiologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

 • Ha en doktorsexamen, helst inom bioinformatik, beräkningsbiologi, (bio)statistik, (tillämpad) matematik, datavetenskap eller ett närliggande område; kandidater från andra områden med starka programmerings-/kodningskunskaper (se nedan) uppmuntras också att ansöka.
 • Vara skicklig i UNIX-skalskript, plus ett annat relevant språk (t.ex. Python, R).
 • Behärska engelska i tal och skrift.
 • Var bekväm med att arbeta i en mångsidig, inkluderande, tvärvetenskaplig och mycket samarbetsvillig miljö.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Sökande bör ha tidigare erfarenhet av:

 • Fylodynamisk modellutveckling eller tillämpning
 • Analysera genomiska data
 • Arbete inom biologiska vetenskaper

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.

Mer information om institutionen: Institutionen för klinisk mikrobiologi

Tjänsten finansieras via SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS; https://www.scilifelab.se/data-driven/), en 12-årig satsning som syftar till att rekrytera och utbilda nästa generation av datadrivna livsforskare. Postdoktorn kommer att vara ansluten till det nationella DDLS-programmet, genom vilket de kommer att ha tillgång till datorresurser, den nationella DDLS-forskarskolan och andra utbildnings- och nätverksmöjligheter.

Postdoktorn kommer vidare att vara knuten till Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS; https://www.mims.umu.se/); MIMS är medlem i det nordiska EMBL Partnership for Molecular Medicine, som är dedikerat till det växande området för livsvetenskaper som undersöker den molekylära grunden för sjukdomar och utforskar molekylärt och genetiskt baserade behandlingar.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen
 • CV
 • Publikationslista
 • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
 • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska.
Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast
den 31 januari 2023.
Tjänsten är fullfinansierad under två år och startar omgående eller enligt överenskommelse.


För mer information, kontakta Laura Carroll (laura.carroll@umu.se).

Välkommen med din ansökan! 

 

 

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-01-31

Diarienummer

AN 2.2.1-2035-22

Kontaktperson

Laura Carroll

laura.carroll@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.