Huvudmenyn dold.

Postdoktor i Epidemiologi, inriktning socialepidemiologi

Institutionen för epidemiologi och global hälsa

senast

2022-10-23

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Vi söker dig som med stort intresse för epidemiologisk forskning om sociala ojämlikheter hälsa och vård!

Vi välkomnar ansökningar till en postdoktortjänst inom epidemiologi, inriktning socialepidemiologi, inom ramen för två registerbaserade forskningsprojekt om ojämlikheter i det svenska hälsosystemet. Anställningen är placerad vid Institutionen för Epidemiologi och Global Hälsa, Umeå Universitet, Sverige. Anställningstiden är två år.

Projektbeskrivning

Forskningen kommer bedrivas inom ramen för två relaterade projekt som undersöker ojämlikheter i det svenska hälsosystemet utifrån nationella register- och enkätdata. Det första projektet handlar om intersektionella ojämlikheter i hälsosystemet, och det andra om ojämlika utfall av vårdvalsreformen 2010. Mer information om projekten går att läsa här:

Arbetsuppgifter

Arbetet innefattar huvudsakligen att självständigt och i nära samarbete med projektledare och övriga medverkande forskare bedriva forskning, inklusive datahantering av nationella register- och enkätdata, utforma artikelidéer inom ramen för projekten, genomföra avancerade statistiska analyser, författande och publicering av artiklar, kompletterande datauttag från befintliga databaser och medverkan vid ansökningar för fortsatt finansiering. Arbetet kan även komma att omfatta viss institutionstjänstgöring vid Institutionen för Epidemiologi och Global Hälsa, såsom undervisning, studenthandledning och andra arbetsuppgifter.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom epidemiologi, folkhälsovetenskap, sociologi eller andra för projekten relevanta ämnesområden. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Den sökande ska ha kompetens att självständigt hantera och genomföra avancerad statistisk analys av stora epidemiologiska databaser. Sökande ska även ha kunskap och färdigheter rörande empiri, metod och teori i för projekten relevanta forskningsområden, såsom socialepidemiologi, forskning om ojämlikheter i hälsa och vård och/eller intersektionalitetsforskning. Eftersom vi arbetar i en företrädesvis engelskspråkig miljö är mycket god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska också ett krav.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Dokumenterad vetenskaplig kompetens att självständigt och i samarbete kunna bedriva forskning, inklusive utveckla idéer, identifiera och genomföra analyser, och författande av vetenskapliga artiklar, är särskilt viktiga meriter. Erfarenhet av datahantering och analys av svenska registerdata, vana att arbeta i Stata eller R, kunskaper om det svenska hälsosystemet, och goda språkkunskaper i svenska är meriterande.

Även pedagogisk kompetens i form av högskolepedagogisk utbildning, undervisning på grund-, avancerad eller forskarnivå, eller handledning av studentuppsatser är meriterande.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år, enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor, med start 1 Januari 2023 eller enligt överenskommelse. Postdoktorn kommer att vara anställd vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa.

Ytterligare information tillhandahålls av Per E Gustafsson (per.e.gustafsson@umu.se), universitetslektor/docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Ansökan ska innehålla:

• En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 23 Oktober 2022.

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-10-23

Diarienummer

AN 2.2.1-1369-22

Per Gustafsson

090-7869563

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.