"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor i kognitiv neurovetenskap med inriktning mot neurokognitivt åldrande

Institutionen för strålningsvetenskaper

Ansök

senast

2023-01-31

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer här

Institutionen för strålningsvetenskaper är forskningsmässigt en dynamisk och internationellt framgångsrik miljö inom diagnostisk radiologi, onkologi, kognitiv neurovetenskap, radiofysik och medicinsk teknik. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Institutionen för strålningsvetenskaper söker en postdoktor inom kognitiv neurovetenskap Anställningstiden är 2 år (med möjlighet till förlängning till maximalt 3 år) och avser heltid med start snarast efter överenskommelse.

Projektbeskrivning
Institutionen för strålningsvetenskaper utlyser en postdoktor i kognitiv neurovetenskap vid Umeå centrum för Funktionell Hjärnavbildning (UFBI: www.ufbi.umu.se; föreståndare: Lars Nyberg). UFBI är ett tvärvetenskapligt forskningscenter där funktionell och strukturell hjärnbildning används för att belysa flera grundläggande vetenskapliga och kliniska forskningsfrågor. Forskningsmiljön vid UFBI är dynamisk och stimulerande, med en rik infrastruktur som omfattar toppmodern scanningsutrustning och expertis inom statistik och analys av hjärnavbildningsdata.

Kandidaten kommer att arbeta inom COBRA-studien som syftar till att studera samband mellan åldersrelaterade förändringar i hjärnans dopaminsystem, grå och vit substans, kärlfunktion, samt aktiveringsmönster i relation till kognitivt åldrande (DOI: 10.1016/j.brainres.2014.09.010). Arbetet handleds av Nina Karalija och Lars Nyberg är mentor. Dessutom har vi ett nära samarbete med kollegor vid Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Max Planck-institutet i Berlin.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består av att:
-analysera hjärnavbildningsdata från PET och MRI som samlats in vid tre tidpunkter för samma kohort (baslinje, 5- och 10-årsuppföljning där 10-års uppföljning pågår just nu).
-analysera kognitiva data (episodiskt minne, arbetsminne, perceptuell hastighet) från datoriserade tester, samt prestationsförändring över tid
-använda statistiska modeller, t.ex. regressionsanalyser, gruppjämförelser, strukturella ekvationsmodeller; för att studera samband mellan hjärna och kognition
-författa vetenskapliga artiklar och presentera forskningsfynd på vetenskapliga möten

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom kognitiv neurovetenskap, psykologi eller medicinsk vetenskap. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.  Sökanden förväntas ha goda kunskaper inom neuro- och/eller kognitionsvetenskap, statistik, samt vetenskaplig kommunikation på engelska, både muntligt och skriftligt.

Meriterande
Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses till exempel ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Den sökande ska kunna arbeta självständigt, ha god analytisk och organisatorisk förmåga. Av stor vikt är att kunna samarbeta och interagera med andra medlemmar i forskargruppen och vid institutionen. Meriterande, men ej obligatoriska, för antagning är kurser inom/dokumenterad erfarenhet av neurovetenskap, neurologi, fysiologi, statistik, bildanalys och programmering.

 Mer om anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år (med möjlighet till förlängning till maximalt 3 år) enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida https://www.umu.se/personal/nina-karalija/

https://www.umu.se/personal/lars-nyberg/

https://www.ufbi.umu.se

Mer information om Institutionen för strålningsvetenskaper finns att läsa på vår websida https://www.umu.se/institutionen-for-stralningsvetenskaper/

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2023-01-31.

Övrig information
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Nina Karalija, nina.karalija@umu.se

 Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2023-01-31

Diarienummer

AN 2.2.1-1890-22

Kontaktperson

Nina Karalija

nina.karalija@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.