Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor i ”Mediatorns komposition i A. thaliana vid svar på stress”

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Ansök

senast

2021-06-27

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Projektbeskrivning

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik söker en postdoktor i 2 år för studier av Mediatorkomplexets komposition i Arabidopsis thaliana vid svar på olika typer av stress. Forskargruppen är en del av Kemiskt Biologiskt Centrum (www.kbc.umu.se) och är affilierad till Umeå Plant Science Centre (www.upsc.se); två stimulerande forskningsmiljöer vid Umeå universitet. Vi söker en motiverad kandidat som ska forska inom projektet "Evolutionärt konserverade mekanismer för stress som konvergerar på Mediator och kromatinstruktur" finansierat av Stiftelsen för Strategisk forskning.

Mediatorn är ett evolutionärt bevarat multiprotein komplex som är essentiellt för transkriptionell reglering och har en viktig roll vid växters acklimatisering till stress. Mediatorn integrerar externa signaler från olika receptorer och signaltransduktionsvägar, genom att överföra signaler från promotorbundna transkriptionsfaktorer till RNA-polymeras II (Pol II), vilket leder till ett balanserat transkriptionellt stress-svar. Mediatorn är även involverad i strukturella förändringar av kromatinstruktur. Flera aspekter av Mediatorns funktion är fortfarande okända, särskilt frågor om hur specifika Mediatorsubenheter integrerar olika signalvägar och hur de överför dessa signaler till Pol II för att reglera uttrycket av specifika målgener. För att förstå Mediatorns regleringsmekanismer samt definiera växters stressrespons på flera organisationsnivåer kommer vi att konstruera en helhetsmodell av växters stressrespons för att generera en dynamisk och övergripande modell av de komplexa signalnätverk som styr växters stressrespons.

Postdoktorprojektet är del av ett större tvärvetenskapligt projekt, "Evolutionärt konserverade mekanismer för stress som konvergerar på Mediator och kromatinstruktur”. Projektet ger möjlighet till en utmanande postdoktorsutbildning där du kommer att lösa problem genom att använda metoder från biologi och fysik, utnyttja avancerade tekniska plattformar i miljön och genom att forska tillsammans med andra forskare och studenter i en dynamisk och multidisciplinär miljö.

Den generella kompositionen av Mediatorkomplexet är relativt väl evolutionärt konserverad i eukaryota celler, från jäst till människa. Det är dock fortfarande oklart om dess sammansättning är statisk eller om moduler och individuella subenheter omlagras som svar på olika typer av stress. Kandidaten kommer att använda en kombination av biokemiska och strukturella metoder för att undersöka om mediatorns sammansättning och funktion i Arabidopsis thaliana förändras som svar på stress-signalering.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består bland annat av:

·       Generering av Arabidopsis thaliana cell-linjer som uttrycker epitop-taggade versioner av olika mediatorsubenheter.

·       Generering av Arabidopsis thaliana cell-linjer som saknar olika mediatorsubenheter

·       Biokemisk rening av mediatorkomplexet från ovanstående cell-linjer efter applikation av olika typer av stress

·       Strukturbestämning av mediatorkomplexet renat från ovanstående cell-linjer efter applikation av olika typer av stress med hjälp av cryo-elektronmikroskopi

Kvalifikationer

Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller motsvarande i biokemi eller en relaterad disciplin. Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare.

Vi söker högmotiverade sökande med erfarenhet av arbete med Arabidopsis thaliana. Den sökande ska även ha dokumenterad erfarenhet av att generera och karaktärisera olika typer av arabidopsis-mutanter, omfattande laboratorieerfarenhet av molekylära och biokemiska metoder, av olika typer av biokemisk rening av proteiner, av arbete med abiotisk och/eller biotisk stress i arabidopsis. Erfarenhet av rening av stora proteinkomplex samt arbete med cryo-EM är meriterande.

Den sökande ska också ha förmåga att forska självständigt såväl som i grupp. Goda kunskaper i det engelska språket är viktigt.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

·        ett brev som beskriver din vetenskapliga bakgrund (max en A4-sida),

·        ett CV med fullständig publikationslista,

·        kopior av relevant examensbevis,

·        namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2021-06-27. Vi välkomnar din ansökan!

Villkor

Anställningen är på heltid samt tidsbegränsad på 24 månader. Tillträde 2021-10-01 eller efter överenskommelse.

Information

För ytterligare information om detta projekt, vänligen kontakta Stefan Björklund på stefan.bjorklund@umu.se.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Stefan Björklund

+4670-216 28 90

Diarienummer

AN 2.2.1-836-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-06-27

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.