Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor i molekylär mikrobiologi

Institutionen för molekylärbiologi

Ansök

senast

2022-06-02

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor för en tidsbegränsad anställning på två år motsvarande heltid med start i augusti 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

Postdoktorn kommer att utföra studier i prof Maria Fällmans forskningsgrupp som studerar molekylära mekanismer hos gastrointestinala patogener som är viktiga för deras förmåga att etablera och upprätthålla ihållande infektioner med Salmonella enterica serovar Typhimurium som modellpatogen. 

Arbetsuppgifter

Projektet innefattar studier av genuttryck hos S. Typhimurium i infekterad vävnad och syftar till att identifiera bakteriekomponenter som är kritiska för bakteriens förmåga att orsaka långvariga infektioner. Metoderna som används är klassisk mikrobiologi och molekylärbiologiska tekniker, musinfektionsexperiment, RNA-Taqseq med tillhörande bioinformatiska analyser inklusive moderna metoder för nätverksbaserad maskininlärning

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom molekylär mikrobiologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Tidigare utbildning och erfarenhet från arbete med S. Typhimurium, molekylärbiologiska tekniker, cellodling och djurinfektionsmodeller, i synnerhet erfarenhet från infektion av möss med S. Typhimurium är ett krav. Övriga krav är kunskaper inom biostatistik, erfarenhet från användning av LINUX/UNIX-miljön och HPC-system, programmering i R och Python, bioinformatiska analyser av NGS-data, inklusive RNATag-seq. 
Postdoktorn förväntas vara mycket motiverad och ha utmärkta kunskaper i muntlig och skriftlig engelska, stark arbetsetik och kritiskt tänkande. Du ska kunna utföra uppgifterna självständigt och i samarbete med andra gällande design och analyser av experiment, presentera egen forskning och skriva vetenskapliga artiklar. 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 

Praktisk erfarenhet från optimering av pipelines för analyser av in vivo transkriptomikdata och generering av samuttrycksnätverk (co-expression networks) är starka meriter.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022. 

För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 2 Juni 2022. 

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

Augusti 2022 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Maria Fällman

maria.fallman@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-873-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Ansök

senast

2022-06-02

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.