Huvudmenyn dold.

• Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor till ett projekt inom molekylär mikrobiologi. Anställningen är tidsbegränsad till två år avseende heltid med tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

Postdoktorn kommer att utföra studier i professor Maria Fällmans laboratorium. Forskargruppen studerar molekylära mekanismer hos bakteriella patogener som är viktiga för deras förmåga att etablera och upprätthålla ihållande infektioner i närvaro av konkurrerande mikrobiota och ett aktivt immunsystem. Yersinia pseudotuberculosis och även Salmonella enterica används vanligtvis som modellpatogener.

Arbetsuppgifter

Personen vi söker kommer att arbeta inom ett projekt som omfattar studier av bakteriellt in vivo-genuttryck i infekterad vävnad såväl som från bakterier exponerade för infektionsrelaterade miljöer in vitro. Projektet syftar till att identifiera bakteriekomponenter som är avgörande för att bakterierna ska etablera och upprätthålla långvarig infektion. Metoderna som används är klassisk mikrobiologi och molekylärbiologiska tekniker för konstruktion av mutantstammar och reportersystem, musinfektionsexperiment, mikrobiella funktionella analyser, immunohistologi/RNAscope-analyser av vävnadssnitt, RNA-seq och Ribo-seq analyser.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, mikrobiologi/molekylärbiologi. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Tidigare utbildning och erfarenhet av att använda mikrobiologiska och molekylärbiologiska tekniker, samt arbete med cell- och djurinfektionsmodeller krävs.

Kandidaten förväntas vara mycket motiverad och ha utmärkta färdigheter i muntlig och skriftlig engelska, stark arbetsmoral och kritiskt tänkande. Kandidaten ska även kunna arbeta självständigt och i samarbete med andra med design och analyser av experiment, presentera egen forskning och skriva vetenskapliga artiklar.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Tidigare erfarenhet av NGS metoder är meriterande.

Ansökan ska innehålla:

• En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 14 december 2022.

Välkommen med din ansökan!

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i 2 år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida, https://www.mims.umu.se/groups/maria-fallman.html

Faktaruta

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-12-14

Diarienummer

AN 2.2.1-1684-22

Maria Fällman

maria.fallman@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.