Postdoktor i neurologi vid Institutionen för klinisk vetenskap

Institutionen för klinisk vetenskap

senast

2019-10-17

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Institutionen för klinisk vetenskap, neurovetenskap, söker en postdoktor i en forskargrupp som bedriver forskning om sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS) med fokus på det sjukdomsassocierade proteinet Superoxid dismutas 1 (SOD1). ALS-forskargruppen består för närvarande av ett 20-tal personer. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten och bedriver forskning och utbildning.

Anställningen är tidsbegränsad och avser heltid under två år med tillträde så fort som möjligt.

Projektbeskrivning/titel

Fokusområden inom ALS-gruppen är molekylärbiologisk- och genetisk forskning om patogenesen vid ALS. Fokus är på proteinet SOD1s roll, hur SOD1 veckar och bildar aggregat och spridningen av aggregaten i nervsystemet vid neurodegenerativa sjukdomar. Forskning utförs på blodprov, ryggmärgsvätska, cell linjer och obduktionsvävnad från patienter och möss.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta tillsammans med postdoktorer, doktorander, forskningsingenjörer samt andra som redan finns i gruppen. Projektets tyngdpunkt ligger på arbete med molekylärbiologiska, morfologiska och biokemiska tekniker. Stereotaktisk injektion av proteinaggregat i möss. Analys med hjälp av mikroskopi, inkluderande konfokalmikroskopi av humanvävnad och vävnad från transgena möss. Du kommer även att arbeta med fryssnittning och snittning av paraffininbäddat material samt Western blot och dot-blot analyser. Vidare kommer du att arbeta med dissektion av försöksdjur, rtPCR och proteinrening.

Kompetenskrav

För behörighet krävs att kandidaten avlagt doktorsexamen i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi, neurologi eller motsvarande. Doktorsexamen ska ha avlagts under högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Dokumenterad god erfarenhet av arbete med stereotaktisk injektion i CNS på möss är ett absolut krav. Erfarenhet av molekylärbiologisk forskning om neurodegenerativa sjukdomar är meriterande.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt i laboratoriet, att samverka med andra på ett positivt sätt samt ha god organisationsförmåga. Dessutom bör den sökande ha erfarenhet av att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. God erfarenhet av bildbehandling, Excel och Graph Pad Prism är meriterande. Den sökande bör också ha mycket goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Vidare kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, flexibilitet, driv och självständighet.

Ansökningsförfarande

Till en fullständig ansökan ska följande handlingar bifogas:

• Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan (max 2 sidor).
  • Ett CV/meritförteckning inkluderande datum för doktorsexamen, titel på avhandlingen och aktuell publikationslista.
  • Kopior av betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Upplysningar

Närmare upplysningar lämnas av professor Peter M Andersen, e-post Peter.Andersen@umu.se, 090-785 23 72, 070-647 6913.

Ansökan skall göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 13 oktober 2019.

Snarast

Peter M Andersen, professor,

090-785 23 72, 070-647 69 13

Diarienummer

AN 2.2.1-1222-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2019-10-17

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.