"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor i neurovetenskap med fokus på longitudinell hjärnavbildning

Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Ansök

senast

2024-08-31

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för Medicinsk och Translationell Biologi (MTB) söker en postdoktor i 2 år på heltid för ett projekt om hjärnans integritet i relation till god kognitiv förmåga i åldrandet. Forskningen ingår i ett större internationellt samarbetsprojekt och baseras på data från Betula-projektet.
Sista ansökningsdag: 24-08-31

Projektbeskrivning

Du kommer att ingå ett forskningsprojekt stött av Simons-stiftelsen (USA) ”Promoting functional brain maintenance – insights from successful agers” som handlar om att beforska med longitudinella metoder hur hjärnans funktionella och strukturella integritet förändras hos individer med välbevarat minne i hög ålder (https://www.simonsfoundation.org/funded-project/promoting-functional-brain-maintenance-insights-from-successful-agers/). 

Projektet omfattar en mångfald av metoder, inklusive beteendestudier och hjärnavbildningstekniker, med syfte att belysa hjärnmekanismer som ligger till grund för välbevarad kognitiv förmåga i åldrandet.

Du kommer arbeta med forskare från olika områden och involveras i funktionell magnetresonanstomografi (fMRI), och andra hjärnavbildningstekniker som mäter hjärnans struktur och dess blodflöde.

Detaljerna för anställningen kommer att fastställas tillsammans med handledare, beroende på den sökandes specifika intressen och kompetenser samt projektets behov. Oavsett specifika forskningsfrågor kommer arbetet att inkludera analyser och tolkning av hjärnavbildningsdata.

 

Arbetsbeskrivning

En anställning som postdoktor syftar till att ge den anställde en möjlighet att utveckla självständighet som forskare efter att ha avslutat sin doktorsexamen och att skapa förutsättningar för vidare kvalifikationer. Postdoktorn kan komma ges möjlighet att undervisa på grund- och/eller avancerad nivå till en omfattning av maximalt 20 procent.

 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom neurovetenskap eller annat relevant område. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Kandidaten måste ha en doktorsexamen inom neurovetenskap eller annat relevant område och expertis inom kvantitativ forskningsdesign och statistisk analys, helst inom neurovetenskap, biomedicinsk teknik eller angränsande vetenskaper. Vid rankning av kvalificerade sökande kommer särskild hänsyn att tas till erfarenhet av arbete med hjärnavbildningstekniker. Positionen kräver att sökanden behärskar akademisk engelska i tal och skrift.

 

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Om oss

Du kommer att vara en integrerad del av Umeå Center för Funktionell Hjärnavbildning (UFBI; www.umu.se/ufbi), Betulaprojektet samt det nya tvärvetenskapliga forskningsinitiativet Learning and Brain Plasticity throughout the lifespan. Det senare projektet spänner över ett tvärvetenskapligt nätverk av 20 forskningsledare och inkluderar tre fakulteter med professor Lars Nyberg som projektledare.

 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år (med 1-års förlängning om medel finns) enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som sammanfattar sökandens kvalifikationer, kompetenser och intresse för positionen, inklusive en beskrivning av hur dina erfarenheter passar för Fullständigt CV
  • Publikationslista (inklusive doktorsavhandlingen)
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 31 augusti 2024.

Kontakt

Professor Lars Nyberg, e-mail: lars.nyberg@umu.se
Associate Professor Anders Wåhlin, e-mail: anders.wahlin@umu.se,  

 

Välkommen med din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2024-08-31

Diarienummer

AN 2.2.1-859-24

Kontaktperson

Lars Nyberg

lars.nyberg@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.