Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktor inom människocentrerad AI för hälsa och välbefinnande

Institutionen för informatik

Ansök

senast

2022-10-24

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer här

Arbetsuppgifter
Du kommer att bli del av ett växande och dynamiskt team inom projektet "Human-Centered AI for Health, Autonomy and Wellbeing", där vi kritiskt utforskar samdesign av AI-baserade verktyg för hälsa och välbefinnande. För att göra det använder vi somadesign, såväl som spekulativa designmetoder samt engagerar oss i mer än mänskliga, (more-than-human) dekoloniala och feministiska epistemologier, för att kritisera och utforska nya designutrymmen kring alternativa välbefinnandepraxis, och artikulera relationer mellan kroppar och AI-baserade system. Du uppmuntras att ta med dina egna unika perspektiv, metoder, vision och arbetssätt till teamet.

Du kommer också att utveckla ditt eget forskningsprogram i skärningspunkten mellan AI och HCI, och delta i finansieringsansökningar för egen finansiering. Tjänsten kommer också med ett generöst ekonomiskt paket för att delta i konferenser och workshops för att diskutera forskning och forskningsresultat, och för att utöka ditt eget forskningsnätverk internationellt.

Anställningen är en del av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program on Humanities and Society (WASP-HS), som syftar till att förverkliga excellent forskning och utveckla kompetens om konsekvenserna och utmaningarna av artificiell intelligens och autonoma system för mänskligheten och samhället. Detta tioåriga program initieras och finansieras av Marianne och Marcus Wallenberg Foundation (MMW) med 660 miljoner kronor. Utöver detta får programmet stöd från samverkan med industrin och från deltagande universitet. För mer information om forskningen och andra aktiviteter som bedrivs inom WASP-HS, besök WASP-HS här: https://wasp-hs.org/

Om anställningen
Anställningen avser heltid i tre år med start vid january 2023 eller enligt överenskommelse. I anställningen ingår egen forskning under minst 80 % av arbetstiden. Undervisning och handledning på kandidat- och avancerad nivå får ingå under högst 20 % av arbetstiden. För denna tjänst förväntas du utföra ditt arbete vid Umeå universitetscampus. Dessutom kommer du att ha rätt till många förmåner för att främja en bra balans mellan arbete och privatliv: https://www.umu.se/sv/arbeta-med-oss/förmåner/

Anställningen som postdoktor följer Avtalet om visstidsanställning som postdoktor, som gäller från 1 februari 2022.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen. Doktorsexamen ska avläggas senast vid den tidpunkt då anställningsbeslutet fattas. Den sökande måste ha dokumenterad forskningserfarenhet inom HCI från områden som interaktionsdesign, designinformatik, industriell design eller datavetenskap och teknik.

Den ideala kandidaten bör ha engagerat sig i självbiografisk och/eller deltagande design, olika former av kvalitativ forskning (t.ex. intervjuer, fältstudier) och har även visat förmåga att förstå och prototyper med biosensorer, fysiska gränssnitt och AI-baserade verktyg. Du bör ta in dina egna idéer för att forma forskningsagendan. Du bör även vara utåtriktad och flexibel i sitt sätt att arbeta, ta initiativ och arbeta självständigt. Arbetet kräver också att du har god förmåga att samarbeta med andra både inom och utanför Umeå universitet. 

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för yngre forskare riktar vi oss i första hand till dig som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl får det anses ha avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Application
Ansökan ska innehålla:

* Ett personligt brev där du beskriver dina kvalifikationer och dina forskningsintressen
* Curriculum Vitae (CV) inklusive tidigare och nuvarande anställning och akademisk bakgrund
* En publikationslista
* Kopia av doktorsavhandling och andra eventuellt relevanta publikationer
* Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande alternativt dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg.
* Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan måste vara komplett för att den ska kunna behandlas i rekryteringsprocessen. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och inte via mail

Institutionen för informatik
Vid institutionen för informatik bedrivs forskning och utbildning med fokus på digitalisering av samhälle, organisationer och interaktion. Läs mer om vår forskningsmiljö på www.umu.se/informatik

Dessutom är denna tjänst också en del av UMeHealths forskningsmiljö (https://www.umu.se/en/ research/infrastructure/umehealth/), ett tvärvetenskapligt initiativ för AI och eHälsa, som kombinerar fakulteterna för medicin, teknik och samhällsvetenskap. Vetenskaper vid Umeå universitet, samt flera industri- och offentliga partners i Sverige.

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansök senast

2022-10-24

Diarienummer

AN 2.2.1-1345-22

Kontaktperson

Katrin Jonsson, Prefekt

090-7869387

Tina Lundmark, Hr-samordnare

090-7866438

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.