Huvudmenyn dold.

Postdoktor inom mekanismer för hetero-aggregering vid neurodegeneration

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

senast

2021-12-05

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Forskningsprojekt

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik söker en postdoktor i 2 år för projektet; ”Mekanismer för hetero-aggregering vid neurodegenerativa sjukdomar studerade genom biofysiska metoder och atomkraftsmikroskopi”.

Amyloidbildning är ett utbrett fenomen på grund av den allmänna egenskapen hos polypeptidkedjor att självmonteras till cross-ß-sheet superstrukturer. Amyloidbildning manifesteras i många amyloidrelaterade neurodegenerativa sjukdomar, inklusive Alzheimers och Parkinsons. Amyloidbildning vid neurodegenerativa sjukdomar är ofta associerad med inflammation och är en gemensam nämnare för dessa sjukdomar. Inflammation utlöser den massiva produktionen av proinflammatoriska S100A8/9-proteiner som spontant bildar amyloider och co-aggregat till hetero-amyloider tillsammans med Abeta eller alfa-synuklein vid Alzheimers respektive Parkinsons sjukdom. Dessa händelser initierar hela den patologiska amyloidkaskaden. Nyligen visade sig komorbiditeten hos amyloidsjukdomar vara kopplad till aggregering av olika amyloidogena proteiner. Eftersom amyloider bildade av individuella polypeptider är mycket polymorfa, bidrar deras co-aggregat till komplexiteten och heterogeniteten hos amyloidblandningen. Det finns ett otillfredsställt behov av att förstå arkitekturen och mekanismerna för självmontering som leder till bildandet av heteroaggregat som består av olika amyloidpolypeptider. Projektet syftar till att studera denna process med hjälp av ett brett spektrum av biofysiska och biokemiska tekniker samt atomkraftsmikroskopi.

Arbetsuppgifter

Den sökande kommer att utföra både experimentellt och beräknande arbete inom projektet. Kandidaten kommer att planera och utforma experiment, presentera resultat i forskningsgruppen och vid institutionsseminarier, skriva manuskript, handleda studenter samt aktivt bidra till en god kollegial atmosfär i laboratoriet.

Kvalifikationer

Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller motsvarande i biofysik, biokemi, kemi eller relaterad disciplin. Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare.

Vi söker kandidater med erfarenhet av atomkrafts- och andra typer av mikroskopi, AFM-mätningar, spektroskopiska metoder såsom fluorescens, FTIR, cirkulär dikroism och allmän
kunskap om proteinkemi och biokemi. Det är också viktigt att du kan arbeta väl i team.
Goda muntliga och skriftliga kunskaper på engelska krävs.

Ansökan ska innehålla;

• CV (inklusive publikationslista)
  • Kopior av dina senaste examensintyg
  • Namn och kontaktinformation till minst tre referenspersoner
  • Ett personligt brev som beskriver dina mål för denna postdoktoranställning (max en A4-sida)

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2021-12-05.

Villkor

Anställningen är på heltid samt tidsbegränsad på 24 månader. Tillträde 2022-02-01 eller efter överenskommelse.

Information

För ytterligare information om detta projekt, vänligen kontakta Ludmilla Morozova-Roche, Institutionen för medicinsk kemi och biofysik, ludmilla.morozova-roche@umu.se.

Enligt överenskommelse

Ludmilla Morozova-Roche

Diarienummer

AN 2.2.1-1515-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

SEKO

ST

senast

2021-12-05

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.