Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

Postdoktor med fokus på mitokondriell DNA replikering

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

senast

2021-04-16

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Projektbeskrivning

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik söker en postdoktor i 2 år för att studera effekten av DNA skador på mitokondriell DNA replikering i humana celler. Forskningen kommer att genomföras vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik som erbjuder en stimulerande och internationell forskningsmiljö.

Mitokondrierna är cellens egna energikraftverk som producerar en stor del av den ATP som cellen behöver. Energiproduktionen är helt beroende av det lilla cirkulära DNA-genomet som finns inne i mitokondrien. Eftersom mitokondriens DNA kodar för några av de viktiga komponenterna som krävs för energiproduktionen, så är det nödvändigt att bibehålla mtDNA:t intakt och utan skador.

Skador och mutationer i mtDNA:t är kopplat till en rad olika sjukdomar som till exempel Parkinsons sjukdom och Alzheimers, men även åldrande. Syftet med detta projekt är att karakterisera hur proteinerna involverade i mtDNA replikeringen, framför allt DNA polymeras gamma, undviker att skador uppkommer under replikeringen och hur dessa proteiner kan hantera DNA skadorna om de bildas.

Arbetsuppgifterna består bland annat av att:

·       Uttrycka och rena rekombinanta protein samt testa deras aktivitet in vitro

·       Designa och genomföra cell-biologiska experiment för att studera mitokondriell replikering

·       Skriva vetenskapliga artiklar och presentera resultat muntligt

·       Handleda studenter

Kvalifikationer

Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller motsvarande inom cellbiologi, medicinsk kemi, biokemi eller en relaterad disciplin. Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare.

Vi söker högmotiverade sökande med erfarenhet av mitokondriell DNA replikering, in vitro analyser och rening av DNA polymeraser. Tidigare erfarenhet inom mitokondriell DNA analys i humana celler är meriterande.

Den sökande ska fungera både självständigt och i en internationell forskargrupp. En bra initiativförmåga och kunna muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav.

Ansökan ska vara på engelska och innehålla:

·        ett brev som beskriver din vetenskapliga bakgrund (max en A4-sida),

·        ett CV med fullständig publikationslista,

·        kopior av relevant examensbevis,

·        namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2021-04-16. Vi välkomnar din ansökan!

Villkor

Anställningen är på heltid samt tidsbegränsad på 24 månader. Tillträde efter överenskommelse.

Information

För ytterligare information om detta projekt, vänligen kontakta Sjoerd Wanrooij på sjoerd.wanrooij@umu.se.

Enligt överenskommelse

Sjoerd Wanrooij

Diarienummer

AN 2.2.1-463-21

Löneform

Månadslön

senast

2021-04-16

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.