Huvudmenyn dold.

Postdoktor till projekt om våld mot samiska kvinnor

Institutionen för epidemiologi och global hälsa

senast

2022-01-31

• Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Nu söker vi dig som vill bidra till samhällsviktig kunskapsproduktion kopplad till våld mot samiska kvinnor och samhällets stödsystem för dessa.

Arbetet innebär att självständigt och i nära samarbete med den övriga forskargruppen inom samisk hälsoforskning bedriva kvalitativ och kvantitativ forskning innefattande planering och förberedelser; genomförande av kvalitativ datainsamling, analys samt rapportering och kommunicering av resultat inom ramen för ett forskningsprojekt.

Forskningsprojektet är ett så kallat ”mixed-methods” projekt, och använder sig av både kvalitativa och kvantitativa undersökningsmetoder. Det kvantitativa delprojektet syftar till att analysera data från den samiska folkhälsoundersökningen ”Samisk Hälsa på Lika Villkor” som forskargruppen genomförde 2021. Analyserna ska belysa förekomst av våld mot samiska kvinnor, riskfaktorer för att utsättas för våld som samisk kvinna samt hälsoutfall associerade med att som samisk kvinna utsättas för våld. Det kvalitativa delprojektet består i att med kvalitativ metod studera hur insatser och verksamheter inom offentlig sektor samt civilsamhället bidrar till att stödja samiska kvinnor som utsätts för våld.

Förutom forskning kan en del undervisning på grund- och avancerad nivå tillkomma.

Behörighet och förkunskapskrav

Kvalificerad att söka är den sökande som senast vid den tidpunkt anställningsbeslutet fattas har en doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. I första hand kommer den ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningsperiodens slut. Om det finns särskilda skäl kan en kandidat som har avslutat en doktorsexamen tidigare övervägas.

Den sökande ska ha en doktorsexamen inom folkhälsovetenskap, sociologi, kriminologi, socialt arbete, genusvetenskap, samiska studier eller andra för forskningsprojektet relevanta ämnesområden.

Den sökande ska ha antingen kvalitativ eller kvantitativ metodkompetens av relevans för projektets utformning.

• Meriterande avseende kvantitativ metod är erfarenhet av att arbeta med befolkningsstudier och att analysera enkätdata, eller med dessa närliggande områden.
  • Meriterande avseende kvalitativ metod är samhälls- och hälsovetenskaplig kvalitativ forskning exempelvis inriktad mot att teoretiskt eller praktiskt belysa områden som könsbaserat våld, hälso- och sjukvårdssystem, urfolkssamhällen eller med dessa närliggande områden.

Den sökande förväntas kunna tillgodogöra sig metodstöd från övrig forskargrupp inom det metodområde hen eventuellt inte behärskar.

Meriterande är erfarenhet av arbete med könsbaserat våld, erfarenhet av att arbeta inom eller mot det samiska samhället, eller med samiska frågor, samt erfarenhet av forskningsverksamhet inklusive att kommunicera vetenskapliga resultat till det omgivande samhället och offentliga myndigheter. Samisk språk- och kulturkompetens är också meriterande.

Bedömningskriterier

Bedömningskriterierna för utnämning som postdoktor är att kandidaten måste uppfylla den kompetensgrad som krävs för att bli behörig. Kandidaten ska antingen ha kvalitativ eller kvantitativ metodkompetens av relevans för projektets utformning. Kandidaten ska även ha mycket god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.

Förmåga att bedriva oberoende forskning, producera vetenskapliga publikationer, populärvetenskapliga rapporter, delta i forskningssamarbeten och kommunicera med det omgivande samhället utgör viktiga meriter.

Ansökan ska innehålla:

• Personligt brev
  • CV
  • Vetenskapliga publikationer som är relevanta för tjänsten
  • Certifierade kopior av betyg och examensbevis
  • Kontaktinformation till två referenspersoner från vilka rekommendationsbrev kan begäras
  • Andra meriter du vill åberopa.

Om anställningen

Tjänsten är på heltid (100 %) under 2 år.

Anställningen startar i 1 mars 2022 eller enligt överenskommelse. Postdoktorn kommer att vara anställd vid Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa, knuten till forskargruppen Lávvuo – forskning och utbildning för samisk hälsa.

Ytterligare information tillhandahålls av Jon Petter Stoor (petter.stoor@umu.se), förste forskningsassistent vid Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet.

Anna-Karin Hurtig, prefekt vid Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet

220301

Jon Petter Stoor

Diarienummer

AN 2.2.1-1846-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

ST

senast

2022-01-31

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.