Hoppa direkt till innehållet
printicon

Postdoktor (två år) i biokemi för biomassaproduktion av mikroalger

Kemiska institutionen

Ansök

senast

2020-01-20

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Kemiska institutionen söker nu en postdoktor inom området förnyelsebar energi med fokus på algers biomassaproduktion och utveckling av hållbara och biobaserade UV-filterkemikalier. Ansök senast 20 januari 2020.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Arbetet inom forskningsprojektet är en del av projekten MicroBioRefine och NordAqua (http://nordaqua.fi/) som fokuserar på effektiv och ekonomisk produktion av biomassa genom att odla (nordliga) fotosyntetiserande mikroorganismer på koldioxid från avgaser och näringsämnen från avfallsvatten. Projektet handlar om förnyelsebar energi med fokus på algers biomassaproduktion och utveckling hållbara och biobaserade UV-filterkemikalier. Postdoktorn kommer att fokusera på forskning och metodutveckling för att optimera biomassaproduktion hos alger och cyanobakterier, fysiologisk karakterisering av alger och cyanobakteriestammar som växer i avfallsvatten, fraktionering av mikroorganismerna med hjälp av biokemiska metoder samt att sätta upp och förbereda laboratorieexperiment för analys av biobaserade UV-filterkemikalier gjorda av dessa mikroorganismer. Postdoktorn förväntas att självständigt designa experiment och forska enligt ovanstående, analysera och tolka data och resultat, muntligt och skriftligt presentera posters på regionala och internationella konferenser, samt att publicera i tidskrifter med hög impaktfaktor. En del resande för fältarbete och till bioreaktorn på Dåva förekommer.

Kvalifikationer
För behörighet krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i bioteknologi, mikrobiologi, biokemi eller motsvarande. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Erfarenhet av mikrobiologiska och biokemiska metoder krävs samt särskild kunskap av experimentellt arbete med fotosyntetiserande mikroorganismer. Eftersom postdoktorn kommer att använda avancerad experimentell utrustning krävs gedigen erfarenhet av praktiskt laboratoriearbete. Du har förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp samt har goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska. Egenskaper som kreativitet och initiativtagande krävs också. Erfarenhet om analytiska tekniker såsom exempelvis gaskromatografi och masspektrometri är meriterande.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Tillträde i början på 2020 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
En komplett ansökan ska skrivas på svenska eller engelska och innehålla:

  • Ett följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer och motiv att söka och en kort projektplan,
  • En meritförteckning/CV, inklusive publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller motsvarande, samt andra relevanta examensbevis och erhållna betyg
  • Kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer
  • Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner
  • Övriga handlingar du vill åberopa

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 20 Januari 2020.

Information
För ytterligare information, kontakta professor Christiane Funk, tel: +46-(0)90-786-7633, e-mail: christiane.Funk@umu.se.

Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och med en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemiskt-Biologiskt Centrum.

Tillträde

I början på 2020 eller enligt överenskommelse.

Kontaktperson

Christiane Funk

090-7867633

Diarienummer

AN 2.2.1-2047-19

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2020-01-20

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.