Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktorer i Statsvetenskap med inriktning mot politiska partier och regeringar

Statsvetenskapliga institutionen

Ansök

senast

2022-02-28

 • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
 • Omfattning 100 %
 • Ort Umeå

Statsvetenskapliga institutionen söker postdoktorer med inriktning mot politiska partier och regeringar inom infrastrukturprojektet Representative Democracy. Anställningarna är placerad vid Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet. Tillträde 1 juni 2022 eller enligt överenskommelse.

Anställningen

Anställningen avser heltid under två år. I anställningen ingår egen forskning. Undervisning och handledning på grund- och avancerad nivå kan komma att ingå till max 20% av heltid.

Anställningen som postdoktor följer Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor som gäller från 1 februari 2022.

Du kommer vara placerad vid Statsvetenskapliga institutionen och förväntas bidra till forskningsmiljön på institutionen och inom infrastrukturprojektet Representative Democracy (REPDEM).

REPDEM är en del av det större infrastruktursatsningen DEMSCORE. Tidigare relaterade projekt och insamlade data finns på hemsidan erdda.org.

Som postdoktor förväntas du bedriva egen forskning inom ramen för REPDEM-projektets huvudteman – politiska partier, regeringsbildning, regeringsstyre och/eller regeringsstabilitet, i samarbete med andra forskare i projektet. Mer specifikt kommer det ingå att samla in och bearbeta data, göra analyser och publicera forskning inom projektet. Postdoktorn förväntas vara en aktiv deltagare i forskningsmiljön.

Den planerade forskningen inom projektet ska beskrivas i en forskningsplan (se ytterligare information under Ansökan).

De som anställs som postdoktorer kommer även ingå i en av institutionens fem forskningsprofilområden: Den representativa demokratin - politiska institutioner och partier i Sverige och Europa. Läs mer om profilområdet här. För mer information om forskningen vid institutionen, se här samt våra undervisningsuppdrag här.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Till denna anställning ska sökande ha doktorsexamen i statsvetenskap eller motsvarande vetenskaplig kompetens som bedöms relevant i förhållande till den forskning som bedrivs inom projektet.

I första hand bör den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Ett krav är att sökanden kan uttrycka sig väl på engelska i tal och skrift, meriterande är goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Den viktigaste bedömningsgrunden kommer utgöras av den vetenskapliga skickligheten och den sökandes planerade forskningsverksamhet som beskrivs i forskningsplanen. Även bidraget till projektet ses som en viktig bedömningsgrund.

Förmåga att bedriva självständig forskning samt förmåga att delta i nationella och/eller internationella forskningssamarbete är också viktiga meriter.

Undervisning kan ingå som en del av anställningen och dokumenterad erfarenhet av undervisning på grundläggande och avancerad nivå samt universitetspedagogisk utbildning är därför meriterande.

Eftersom den huvudsakliga delen av anställningen som postdoktor utgörs av egen forskning väger vetenskaplig kompetens tyngre än pedagogisk- och utbildningsmässig kompetens vid bedömningen av de sökandes kvalifikationer.

Till övriga bedömningsgrunder hör god samarbetsförmåga, samt övrig kompetens och lämplighet som krävs för att utföra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan

Ansökan skall innehålla:

 • Personligt brev med en kortfattad beskrivning av dina kvalifikationer, dina vetenskapliga intressen och dina motiv för att söka anställningen (max två sidor)
 • CV/meritförteckning
 • En kritisk reflektion kring egen genomförd forskning (max 1000 ord)
 • Max 3 vetenskapliga publikationer
 • Vidimerade kopior av betyg och examensbevis
 • Forskningsplan (max 2500 ord inklusive referenser) som beskriver den forskning som du planerar bedriva inom ramen för anställningen
 • Eventuella övriga meriter som du vill åberopa
 • Om du avlägger din doktorsexamen efter sista ansökningsdag, ladda upp information om den planerade examinationen samt förväntat examinationsdatum

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 28/2 2022.

Närmare upplysningar lämnas av projektledarna Torbjörn Bergman, torbjorn.bergman@umu.se 090-786 76 17 och Johan Hellström, johan.hellstrom@umu.se 090-786 78 91, forskaransvarig Malin E Wimelius, malin.wimelius@umu.se 090-786 52 32 eller prefekt Magnus Blomgren, magnus.blomgren@umu.se 090-786 61 71.

Välkommen med din ansökan!

Om Statsvetenskapliga institutionen
Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet har drygt 70 anställda. Institutionen bedriver grundutbildning och forskning inom statsvetenskap och freds- och konfliktstudier. Vid institutionen finns dessutom Centrum för skolledarutveckling, ett av Sveriges ledande centrum inom utbildningsledarskap. För mer information, se https://www.umu.se/statsvetenskapliga-institutionen/

Tillträde

2022-06-01 eller enl ök

Diarienummer

AN 2.2.1-1851-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2022-02-28

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.