Hoppa direkt till innehållet
printicon

Statistiker

Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Ansök

senast

2018-03-23

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap söker en statistiker för anställning inom ett forskningsprojekt. Anställningen är en visstidsanställning på heltid i 12 månader med tillträde så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan senast den 23 mars 2018!

Beskrivning

Till ett nystartat forskningsprojekt; ”Motivation, uthållighet och prestation bland svenska elever i PISA: Samband mellan subjektiva skattningar, objektiva svarsdata och prestation” söker vi en statistiker, datavetare eller motsvarande för analyser av elevers svarsdata som genereras via det datorbaserade provformatet, liksom för studier av samband mellan elevers svar på enkätfrågor och deras svarsmönster när de genomför PISA-provet.

Arbetsuppgifter

I dina arbetsuppgifter ingår bl.a. att:

  • Utforska, organisera och analysera svarsdata från PISA-provet i form av logg-filer som skapas när eleverna arbetar med provet på dator
  • Utveckla metoder för att hantera, ordna och systematisera dessa storskaliga data liksom skapa analyserbara variabler utifrån den information som det datorbaserade formatet genererar
  • Använda dessa variabler för fortsatta statistiska analyser av data genom sammanlänkning med redan befintliga variabler
  • Analysera enkät- och provdata, exempelvis genom strukturella ekvationsmodeller eller modellering med Item Response Theory
  • Analysera samband mellan elevers självrapporterade motivation och ansträngning i PISA och deras agerande när de besvarar provet
  • Medverka i övrig databearbetning, sammanställning, rapportering och publicering inom ramen för projektet

I arbetsuppgifterna ingår också att bistå med metodstöd inom området samt att i övrigt vara en aktiv medlem i projektgruppen.

Kvalifikationer

För detta arbete söker vi dig som minst har en kandidatexamen inom statistik, datavetenskap eller angränsande ämne. Du har erfarenhet av arbete med enkätdata och stora databaser med hjälp av exempelvis SPSS, R, SAS eller STATA och har minst grundläggande programmeringskunskaper. Du har också goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift. Har du erfarenhet av och intresse för arbete med ”Big Data”/Data mining är detta särskilt meriterande. Kunskaper i och praktisk erfarenhet av psykometriska metoder och modeller, specifikt Item Response Theory och ekvivalering, är också meriterande liksom goda kunskaper i SQL och mer avancerade programmeringskunskaper.

För arbetet krävs att du är noggrann, strukturerad, självständig och beredd att ta egna initiativ. Självständigt arbete under eget ansvar är en viktig del i tjänsten, men god samarbets- och kommunikationsförmåga är också viktigt då du kommer att vara en viktig del i projektgruppen, och delta i flera delar av forskningsprocessen. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Villkor

Anställningen är en visstidsanställning på heltid under 12 månader med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Tjänstgöringsorten är Umeå.

Mer om oss

Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap har drygt 110 anställda verksamma inom utbildning, forskning och uppdragsverksamhet. Institutionen har en bred profil som vilar på en tvärvetenskaplig och praxisnära grund. För mer information om institutionens verksamhet se: http://www.edusci.umu.se/.

En av institutionens avdelningar har ett starkt fokus på utveckling, utvärdering och forskning kring kunskapsprov. Vid institutionen framställs merparten av Högskoleprovet, vi utvecklar ett flertal nationella prov för högstadiet och gymnasiet, bedriver forskning kring körkortsprovet och forskar på internationella storskaliga kunskapsmätningar. Det är inom detta sistnämnda område, framför allt inom den datorbaserade delen av detta område, som vi nu behöver förstärkning.

Din ansökan skall vara inkommen till Umeå universitet senast 2018-03-23.

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Hanna Eklöf / docent

090-786 78 51

Diarienummer

AN 2.2.1-421-18

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2018-03-23