Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Universitetsadjunkt i fri konst med inriktning mot trä och metall

Institutionen Konsthögskolan

Ansök

senast

2021-09-30

  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 75%
  • Ort Umeå

Konsthögskolan tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och finns på Konstnärligt campus. Med 75 studenter, ett femtontal anställda och ett stort antal gästlärare är det en dynamisk och internationell miljö. Konsthögskolan har ett 3-årigt kandidatprogram (BFA) och ett 2-årigt masterprogram (MFA) som båda är uppdelade i flera kurser. Varje sommar erbjuds flera sommarkurser. För mer information om Konsthögskolan besök gärna vår hemsida: http://www.art.umu.se/sv/

Konsthögskolan har ett brett utbud av verkstäder såsom gips-, vax-, ler-, metall-, trä- och grafikverkstad samt gjuteri, fotolab och ljudstudio. Verkstäderna utgör en viktig läromiljö och tillgängligheten är hög för studenterna. Läs mer om Konsthögskolans verkstäder: http://www.art.umu.se/sv/om-oss/verkstaeder/

Beskrivning av arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår undervisning inom ämnesområdet fri konst med inriktning mot trä och metall. Till undervisning hör individuell handledning, praktisk färdighetsträning och seminarieledning i kandidat- och masterprogrammet i fri konst samt vid behov undervisning i fristående kurser och utställningstekniskt arbete i samband med elevutställningar. Även ansvar för och drift av trä- och metallverkstäder ingår i arbetsuppgifterna.

I övrigt ingår undervisningsrelaterad administration, kursplanering och utvecklingsarbete samt underhåll och skötsel av verkstädernas utrustning. Utav anställningens omfattning ingår 90% undervisning/administration och 10% kompetensutveckling. Förutom undervisning ingår personal- ämnes- och planeringsmöten med relevans för arbetets utförande samt i mindre omfattning eventuella andra uppdrag såsom samarbeten med externa aktörer inom ämnesområdet.

Behörighet
Behörig att anställas som universitetsadjunkt i ämnesområdet fri konst med inriktning mot trä och metall är den som har examen på lägst magisternivå inom ämnesområdet eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Goda språkkunskaper i svenska och engelska samt förmåga att undervisa på dessa språk utgör krav för anställningen.

Bedömningsgrunder för urvalet
Specifika bedömningsgrunder för urvalet är dokumenterade kunskaper och konstnärlig skicklighet i trä och metall inom ämnesområdet fri konst. Den konstnärliga skickligheten ska ha visats genom egen konstnärlig produktion eller verksamhet och utvecklingsarbete inom de konstnärliga fälten.

Undervisningserfarenhet inom förberedande och/eller högre konstnärlig utbildning i trä och metall inom ämnesområdet fri konst med visad hög kvalitet är krav för anställningen.

Erfarenhet av arbete med gips, vax, lera och gjutning i metall är meriterande samt erfarenhet av samverkan med aktörer inom konstfältet i det omgivande samhället.

Till övriga bedömningsgrunder hör god samarbetsförmåga, flexibilitet, erfarenhet av planering och koordinering av undervisning, erfarenhet av underhåll och arbetsmiljöarbete i verkstadsmiljö samt övrig lämplighet som anses utgöra förutsättning för fullgott genomförande av arbetsuppgifter.

Avvägning mellan bedömningsgrunderna
Särskild vikt ska fästas vid dokumenterade kunskaper och konstnärlig skicklighet i trä och metall inom ämnesområdet fri konst. Stor vikt ska fästas vid undervisningserfarenhet inom förberedande och/eller högre konstnärlig utbildning i trä och metall inom ämnesområdet. Vikt ska fästas vid erfarenhet av arbete med vax, lera och gjutning i metall samt erfarenhet av samverkan med aktörer inom konstfältet i det omgivande samhället. Därutöver ska avseende fästas vid övriga bedömningsgrunder.

Behörighets- och bedömningsgrunderna återfinns i Umeå Universitets anställningsordning: https://www.aurora.umu.se/globalassets/dokument/universitetsforvaltningen/personalenheten/anstallningsvillkor/anstallningsordning-dnr-fs-1.1-1134-21.pdf

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • personligt brev med motivering till varför du söker anställningen samt med kortfattad beskrivning av två-tre konstnärliga arbeten/projekt som exemplifierar din konstnärliga skicklighet
  • CV
  • relevanta betyg och intyg
  • namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Alla handlingar ska lämnas in i elektronisk form. Du ansöker via Umeå universitets rekryteringssystem Varbi senast 2021-09-30

Övrigt
Anställningen är på 75% under två år med tillträde 211101 eller enligt överenskommelse. Anställningen är placerad i Umeå och hög närvaro i miljön liksom B-körkort är krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Katrin Holmqvist-Sten (katrin.holmqvist-sten@umu.se, 090-786 59 79) eller administrativ samordnare Susanne Andegras (susanne.andegras@umu.se, 090-786 95 51)

Välkommen med din ansökan!

Tillträde

211101 eller enligt överenskommelse

Kontaktperson

Katrin Holmqvist-Sten, prefekt

+46 90 7865976, katrin.holmqvist-sten@umu.se

Susanne Andegras, administrativ samordnare

+46 90 7869551, susanne.andegras@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-1172-21

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-786 53 65

SEKO

090-786 52 96

ST

090-786 54 31

Ansök

senast

2021-09-30

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.