Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Universitetslektor i transportdesign

Designhögskolan

Ansök

senast

2022-06-27

 • Typ av anställning Tillsvidareanställning
 • Omfattning 100%
 • Ort Umeå

Designhögskolan vid Umeå universitet söker en universitetslektor i transportdesign, en tjänst som ger dig friheten att utforska ämnets framtida riktning och influera nästa generations designers. Tjänsten kan leda till rollen som programansvarig för mastersprogrammet i transportdesign. Anställningen är tillsvidare och omfattar 100%.

Bakgrund

Designhögskolan som arbetsplats kännetecknas av inkludering, nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Ett flöde av internationella studenter och personal skapar en unik atmosfär som definieras av samhörighet och ett gemensamt syfte. Designhögskolans organisation karakteriseras av demokratiska processer och ett transparent ledarskap. Här uppmuntras studenter och personal att utmana gränserna i frågor kring hållbarhet och mångfald. På Designhögskolan handlar design inte bara om att lösa problem, det handlar också om att utmana status quo och öppna upp nya perspektiv. Tillsammans vill vi vara med och skapa en bättre morgondag. Förutom en trevlig arbetsplats med fantastiska kollegor erbjuder vi en miljö som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter. Här kan du läsa mer om vilka förmåner Umeå universitet erbjuder anställda: Förmåner (länk)

Nu söker vi en universitetslektor med inriktning mot transportdesign med ambition att ta en ledande roll inom ämnesutveckling och ett framtida ledarskap för programmet. Vi söker dig med flera års erfarenhet inom ämnet tex inom UX (användarupplevelse), CMF (colour, material and finish) eller strategisk design.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna som universitetslektor består av undervisning och handledning, administration, egen kompetensutveckling och vissa institutionsuppgifter. Denna anställning kan komma att innefatta en ledarroll vid masterprogrammet i transportation Design, ett fyraårigt uppdrag. Som universitetslektor ska du aktivt bidra till och följa utvecklingen inom ämnesområdet Transportdesign, och dess relation och relevans för samhället som helhet. I arbetsuppgifterna ingår att upprätthålla och utveckla goda arbetsrutiner samt bidra till planering och utveckling av universitetet.

En integrerad uppgift i alla delar av anställningen är att bidra till ett gott arbetsklimat genom att samarbeta med andra inom institutionen, vid Umeå universitet och med externa partners.

Behörighet

Enligt högskoleförordningen 4 kap. 4 §. Behörig att anställas som universitetslektor inom konstnärlig verksamhet, är den som dels har visat pedagogisk skicklighet dels har avlagt konstnärlig doktorsexamen, visat konstnärlig skicklighet eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Flera års dokumenterad arbetslivserfarenhet inom industridesign i transportbranschen är ett krav. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift krävs.

Bedömningsgrunder och deras avvägning

Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den konstnärliga skickligheten.

Som bedömningsgrunder ska i första hand beaktas graden av konstnärlig skicklighet därefter ska pedagogisk skicklighet beaktas. Därutöver ska kommunikations- och samarbetsförmåga, samt annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen beaktas.

Konstnärlig skicklighet

Den konstnärliga skickligheten ska ha visats genom egen konstnärlig produktion eller verksamhet och utvecklingsarbete inom de konstnärliga fälten. Kriterier vid bedömningen är:

 • konstnärligt djup och uttryckskraft
 • konstnärlig originalitet
 • synlighet och värdering i konstliv och professionella sammanhang
 • produktivitet
 • konstnärligt forsknings- och utvecklingsarbete
 • utmärkelser och stipendier, etc
 • samverkan med omgivande samhälle

Pedagogisk skicklighet

Den pedagogiska skickligheten vid anställning av universitetslektor och professor ska ha visats genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på vetenskaplig eller konstnärlig grund inom högskolan.

Kriterier vid bedömning är:

 • förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
 • förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
 • erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
 • medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
 • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.

Övriga bedömningsgrunder

En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

 • God kommunikationsförmåga, med fokus på presentation av idéer både muntligt, i text och med hjälp av visualiseringar.
 • Erfarenhet av team- eller projektledning företrädesvis med hjälp av agila metoder eller 
 • andra projektledningsmetoder
 • Erfarenhet av arbete med frågor kring samhällsomvandling, mobilitet eller hållbarhet
 • Färdigheter och kunskaper i digitala modellerings och visualiseringsverktyg
 • Kunskaper i svenska i tal och skrift är meriterande.

Övrigt

Tjänstgöringsort är Umeå, Sverige, och den som erbjuds anställningen förväntas flytta till Umeå.

Ansökan

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

 1. personligt brev inklusive kontaktuppgifter
 2. meritförteckning/CV
 3. redogörelse för konstnärlig verksamhet
 4. redogörelse för pedagogisk verksamhet
 5. redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
 6. redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt eventuell populärvetenskaplig verksamhet
 7. ämnesutvecklingsplan
 8. kopior av relevanta examensbevis
 9. förteckning av särskilt åberopade konstnärliga och pedagogiska arbeten
 10. referenser inklusive kontaktuppgifter

Anvisningar till utformning av redogörelsen av konstnärlig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2022-06-27.

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss. 

Tillträde

Enligt överenskommelse

Kontaktperson

Demian Horst, prefekt

demian.horst@umu.se

Diarienummer

AN 2.2.1-589-22

Löneform

Månadslön

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Ansök

senast

2022-06-27

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.