Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mat och måltider för måltidsvärdar inom hälso- och sjukvård

Maten inom hälso- och sjukvården är en viktig del av både behandling och omvårdnad. Detta kräver kunskap. Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet erbjuder en utbildning för personer som ska arbeta som måltidsvärd inom hälso- och sjukvården.

Om utbildningen

Efter utbildningen ska deltagaren förvärvat de kunskaper i mat och måltider som behövs för att verka som måltidsvärd inom hälso- och sjukvården. Detta innefattar de olika delarna i Livsmedelsverkets måltidsmodell: Säker, Näringsriktig, Hållbar, God, Integrerad och Trivsam.

Fokus under utbildningen kommer bland annat att ligga på olika aspekter kring livsmedelssäkerhet och svinnhantering i avdelningsköket samt regler och riktlinjer som en måltidsvärd bör känna till. Olika aspekter av sjukhusmaten, kost till patienter med speciella behov samt hur kunskapen praktisk kan överföras till arbetet i avdelningsköket kommer att behandlas. Under utbildningen kommer deltagaren även att erhålla kunskap för att skapa trevliga måltidsupplevelser för patienterna och samtidigt se till den enskilda patientens önskemål och behov.

Innehåll och upplägg

Utbildningen är en distansutbildning under 15 veckor med två fysiska träffar. Deltagaren förväntas avsätta åtta timmar per vecka till utbildningen.

Förkunskaper

Ingen förkunskap krävs.

Pris

1-10 deltagare: 17 800 kr / deltagare
11-20 deltagare: 10 250 kr /deltagare
21-30 deltagare: 7 300 kr / deltagare

Tillkommer:

  • Ev. rese- och boendekostnader för lärare till och från utbildningsort
  • Lokalkostnader för genomförande av utbildningsträffar

Övrigt

Intresserad av kursen?

Välkommen att kontakta studierektor Petra Rydén för att diskutera ett upplägg som skulle passa bra för er arbetsplats.

petra.ryden@umu.se

Tel: 090-786 95 57