"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Praktikhandbok för handledare inom SYV-programmet

Inledande information

Om praktik och handledaruppdraget

Syftet med denna handbok är att handledare ska hitta information som stödjer arbetet med uppdraget. Mycket av informationen är densamma som i praktikhandböckerna för studenter och handledare, och ta gärna del av den information som de får:

Handbok studenter

Utbildningen innehåller praktikkurser på totalt 27,5 hp, vilket motsvarar ungefär 14 veckor. En student har praktik under termin tre och sex där den första i huvudsak utförs i grundskola och den senare i gymnasium, vuxenutbildning eller vuxenvägledning.

Att vara handledare är ett mycket viktigt uppdrag som bidrar till studentens utveckling till professionell studie- och yrkesvägledare under dennes praktik.

Handledaren har rollen som reflektionspartner och ansvarar för att handleda och stödja studenten för att denne ska kunna utveckla kunskaper och färdigheter kring alla förväntade studieresultat som kursplaner för de aktuella praktikperioderna innehåller.

Som handledare ska denne, genom att ge studenten ett växande ansvar för de arbetsuppgifter som ingår i uppdraget, möjliggöra studentens professionsutveckling.

Handledaren ska också bidra till studentens kunskaper och förståelse för studie- och yrkesvägledarens hela uppdrag och grundläggande värderingar.

Lärarhögskolans praktiksamordnare har ofta kontakt och sköter förfrågningar direkt med presumtiva handledare men det är rektor/chef på mottagande skolenhet/arbetsplats eller motsvarande som beslutar och godkänner ett mottagande av praktikstudent.

Överenskommelse om praktik

För att reglera samverkan mellan Lärarhögskolan vid Umeå universitet och respektive skolhuvudman/arbetsplats finns en överenskommelse som tydliggör vilka skyldigheter och rättigheter respektive part har samt vem som är handledare till studenten

Organisation för praktikprocessen

Lärarhögskolans kansli har det övergripande ansvaret för utbildningens upplägg och organisation samt utgör en stödfunktion till institutionerna.

Lärarhögskolans kansli

På Lärarhögskolans kansli finns stödfunktioner (studievägledare och praktikhandläggare) till syv-utbildningen som student vid behov kan ta kontakt med.

Lärarhögskolans kansli

Regelverk och principer för praktikplacering

Lärarhögskolan beställer eller överenskommer om praktikplatser med all skolverksamhet inom sitt avtalsområde (Västerbottens län, Arjeplogs-, Kramfors-, Härnösand-, Piteå-, Sollefteå-, Sundsvalls och Örnsköldsviks-kommun.

Studenten får därmed inte ordna eller själv byta praktikplacering i skolverksamhet inom ovan område. Det är Lärarhögskolan ansvarar för placeringen, där syftet är att tillförsäkra placering till de studenter som har beviljats förtur till kommun.

Studenter kan placeras i par om mottagande handledares rektor/arbetsgivare godkänt detta

Handledarutbildning

Universitetet erbjuder två handledarutbildningar. Läs mer om handledarutbildningarna.

Ersättning för medverkan vid praktik

För medverkan i praktik utgår ersättning med 178 kr per student och dag. Beloppet ovan gäller för 2023 och justeras årsvis baserat på statens pris och löneomräkningsindex.

För students frånvaro som anmälts mindre än två veckor innan praktikperiodens början utgår ersättning till skolhuvudmannen för praktikperioden med två arbetsveckor. För student som i förtid avbryter sin praktik utgår ersättning för de genomförda dagarna samt två arbetsveckor, dock ej fler dagar än praktikperiodens längd.

Inom varje kommun reglerar huvudmannen hur dessa pengar ska användas för att underlätta för praktikhandledare att fullfölja sitt uppdrag.
 

Inför praktik

Förbereda mottagande av student

Handledaren förbereder mottagande av studenten och ger en introduktion som skapar goda förutsättningar för att studenten att kunna genomföra sin praktik med god kvalitet.

Ta del av obligatoriska dokument

Handledaren förväntas ha kännedom om den kursplan som är aktuell för praktikkursen. I den anges kursens förväntade studieresultat (FSR), det vill säga vad studenten ska kunna efter avslutad kurs och beskriver därigenom nivån för godkänd prestation.

Handledaren ska även ta del av det bedömningsunderlag som finns för kursen. I slutet av det dokumentet finns även information om trepartssamtal.

Det är studentens uppgift att delge handledaren obligatoriska dokument samt innehåll och uppgifter i kursen.

Dokument för aktuella praktikkurser och kursplaner

Delta vid handledarkonferens

I förekommande fall bjuds pedagoger som ska ta emot student på praktik in till handledarkonferens eller motsvarande av ansvarig universitetslärare. Information kring detta får handledaren från VFU-samordnaren och den finns även utlagd på följande sida. 

Dokument för aktuella praktikkurser och kursplaner

Informera om students praktik

Handledaren informerar elever (där det är aktuellt) och övrig personal om att student snart börjar sin praktik. I förekommande fall skickas information även till föräldrar om att en ny vuxen kommer att finnas i elevgruppen under en tid.

Kontakta praktiksamordnare vid behov

Det ligger på studentens ansvar att ta kontakt med handledaren i god tid före praktikperiodens börjar. Om studenten inte hört av sig senast en vecka före praktikperiodens start tar handledaren kontakt praktiksamordnare vid Lärarhögskolans kansli.

Under praktikperioden

Mottagande med introduktionssamtal

När handledaren tar emot studenten håller denne ett introduktionssamtal med studenten. Om det finns möjlighet att träffa studenten före praktikperioden startar är det naturligtvis bra. Vid denna introduktion är det bland annat viktigt att prata om ramverket för praktik i form av följande punkter: registeruttag ur belastningsregistret, heltidsstudier under praktiken, närvaro och frånvaro vid praktik, vikariat, sekretess och tystnadsplikt, rutiner vid problem, hantering av avbruten praktik, kontakt med besökande universitetslärare och praktikbesök med trepartssamtal. Dessa beskrivs under nästkommande flikar.

Registerutdrag ur belastningsregistret

Syv-studenten ansvarar för att ansöka om ett utdrag ur polisens belastningsregister. . Utdraget ska studenten visa första dagen på arbetsplatsen där denne ska genomföra praktik. Det är rektor/huvudman som är skyldig att se till att detta sker. Utan registerutdrag kan praktik inte påbörjas. Utdraget är giltigt i ett år och det tar ca 2-3 veckor att få det efter ansökan. Vi rekommenderar att beställa det i god tid, kanske till och med terminen innan praktiken börjar.

Det finns inga krav på att den som ska visa registerutdrag ska lämna det i ett oöppnat kuvert. Den person som registerutdraget gäller öppnar kuvertet och kontrollerar att utdraget innehåller rätt uppgifter innan det lämnas till rektor.

Regelverk

Kontroll av registerutdrag från belastningsregistret regleras i Skollagen och i Lag om registerkontroll och avser personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg. Kontrollen omfattar även studie- och yrkesvägledarstuderande inom skola under praktik. Den görs för att öka barns och ungdomars skydd och minimera riskerna för att de utsätts för kränkningar av personer som finns inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg.

Ansökningsblankett på Polisens webbplats

Heltidsstudier under praktik

Studenten följer handledarens/ handledarnas schema och medverkar vid dennes samtliga arbetsuppgifter med ökat krav på självständighet. Detta innebär deltagande vid studievägledarens planering, genomförande och uppföljning av vägledningssamtal. Om praktikhandledaren arbetar deltid ska studenten ändå delta på heltid, vilket innebär att denne förväntas utföra praktiken självständigt under den tid handledaren inte är närvarande.

Närvaro och frånvaro vid praktik

Om studenten blir sjuk eller av andra skäl är frånvarande under sin praktik ska tiden denne varit borta tas igen. Praktikhandledaren gör en individuell bedömning av hur 1-2 dagars sjukfrånvaro ska tas igen. Vid tre eller fler dagars frånvaro ska kursansvarig eller besökande lärare kontaktas för samråd.

Om praktikhandledaren blir sjuk eller av annan anledning är frånvarande ska ersättare finnas på arbetsplatsen. För denna eventuella händelse ska beredskap finnas.

Sekretess och tystnadsplikt

Under praktikperioden kommer studenten i nära kontakt med barn och vuxna som har rätt till skydd av sin personliga integritet. Offentlighets- och sekretesslagens (SFS 2009:400) uppgift är att tillgodose detta skydd.

Det åligger studenten att upprätthålla sekretessen och tystnadsplikten vilket innebär ett förbud att röja uppgifter och är en inskränkning i den svenska offentlighetsprincipen.

På vissa enheter kan studenten få underteckna en blankett, där denne försäkrar att följa sekretessen och tystnadsplikten. Det är studentens ansvar att ta reda på vilka rutiner som finns rörande sekretess och tystnadsplikt vid den enhet där praktiken genomförs.

Rutiner vid problem

Om studenten får problem under sin praktik ska studenten om möjligt, i första hand ta upp frågan med handledare, alternativt med med sin praktiksamordnare vid Lärarhögskolans kansli och kursansvarig universitetslärare.

Om praktikhandledaren är tveksam till studentens prestation under kursen ska praktiksamordnare och kursansvarig kontaktas så snart som möjligt.

Hantering av avbruten praktik

En praktik kan behöva avbrytas av flera skäl. Det kan gälla exempelvis sjukdom, studieavbrott, studieuppehåll eller allvarliga brister i studentens kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt som gör att elevers/klienters säkerhet, integritet eller föräldrars förtroende för verksamheten riskeras. Ibland kan en praktikplacering också behöva avslutas på grund av olika omständigheter på praktikplatsen.

Om studenten placerats men av någon anledning inte påbörjar sin praktik informerar ansvarig praktiksamordnare berörd handledare.

Om studenten inte slutför en påbörjad praktik, måste denne meddela handledaren, kursansvarig lärare och praktiksamordnare på Lärarhögskolans kansli snarast möjligt.

Frågor kring kursinnehåll

Vid frågor angående kursens innehåll och genomförande tar handledaren kontakt med kursansvarig lärare.

Kontakt med besökande universitetslärare

Studenten ansvarar för att i samverkan med universitetslärare och praktikhandledare komma överens om lämplig tid för besök och trepartssamtal.

Detta sker så snart det är klart vilka undervisningstillfällen studenten ska ansvara för.

Praktikbesök med trepartssamtal

I de flesta praktikkurser får studenten besök av universitetslärare (digitalt eller fysiskt) som närvarar när denne genomför ett eller flera samtals- och/eller undervisningstillfällen. I anslutning till besöket/digitala träffen genomförs ett trepartssamtal. Vid detta samtal medverkar student, praktikhandledare och universitetslärare. Det övergripande syftet med samtalen är att studenten själv ska värdera sin praktik- och professionsutveckling.

Som förberedelse inför trepartssamtalet ska praktikhandledaren och studenten tillsammans reflektera över dennes utveckling, med fokus på områden i bedömningsunderlaget och genomförd praktik under aktuell period. Reflektionerna skrivs in i bedömningsunderlaget av praktikhandledare och belyses vid trepartssamtalet. Studenten ska här också relatera till tidigare studier i utbildningen. Även planering och genomförande av undervisning utgör underlag för diskussioner vid trepartssamtal.

Innehåll och struktur för trepartssamtal hittar du i det bedömningsunderlag som är aktuellt för din kurs, längst bak i dokumentet.  Du hittar underlagen här.

Planering, handledning och bedömning

I början av praktiken gör handledaren tillsammans med studenten upp en plan för periodens innehåll. Det är studenten som har huvudansvar för sin egen utbildning och därför är det viktigt är att den präglas av progression där studenten tar ett växande ansvar utifrån sina förutsättningar. Det förutsätter kontinuerligt inplanerad tid för handledning av studenten där ett avslutande utvärderingssamtal vid praktikperiodens slut ingår för att säkerställa detta.

Handledaren ska fungera som studentens stöd och reflektionspartner kontinuerligt.

Plan för praktikperioden

Praktikhandledaren och studenten gör tillsammans upp en plan för praktikperioden. Här ingår tider för samtal, genomförande, samt ansvar för genomförande av undervisning och tid för förberedelser, utvärdering och uppföljning.

Planen ska även ange tid för studenten att genomföra sina praktikuppgifter samt tillfällen för handledare och student att träffas för handledningssamtal. Det gäller även åtaganden som handledaren har och som studenten ska följa. Det innefattar olika träffar med hela personalgruppen eller arbetslaget och i förkommande fall utvecklingssamtal, föräldramöte, elevvårdskonferens, kompetensutveckling, seminarier mm.

Lämpligt är att göra en långsiktig övergripande praktikplan för periodens alla veckor och sedan kontinuerligt planera veckovis.

Praktik med progression

Allt eftersom utbildningen fortlöper får studenten i större utsträckning under handledning planera, genomföra och utvärdera samtal och ansvara för genomförandet av lektioner/gruppvägledning.

Handledning av student

Studenten kommer under praktikperioden att kontinuerligt samtala med sin handledare kring sitt tillämpande av sina teoretiska kunskaper och färdigheter i en praktisk verksamhet. Dessa tillfällen kan vara kortare samtal men ska även vara längre inplanerade och väl förberedda träffar för att ge möjlighet till fördjupad handledning.

Under handledningssamtalen mellan praktikhandledare och student ska de använda sig av den individuella utvecklingsplanen som utgångspunkt. Det är viktigt att fokusera på studentens styrkor men också på vad denne behöver vidareutveckla. Samtalen bör formas utifrån ett formativt och stödjande syfte. Student och handledare kommer överens om hur det som samtalas kring ska dokumenteras.

Bedömning och examination

Bedömning av praktiken sker mot de förväntade studieresultaten och utifrån det underlag som anges i kursplanen. Betyg sätts enligt den skala som är angiven i kursplanen.

Handledarens uppgift är inte att sätta betyg, men denne lämnar ett omdöme under trepartssamtalet. Detta är en av de delar som ligger till grund för kursbetyget.

Det är universitetslärare som beslutar om studentens betyg på praktikkursen då samtliga teoretiska och praktiska moment/delar är avslutade. Det är också universitetslärare som beslutar om praktikperioden ska göras om helt eller delvis.

Rektor vid Umeå universitet har fastställt regler och riktlinjer för betyg och examination:

Regler och riktlinjer för betyg och examination på grund och avancerad nivå

Underkännande av praktik

Antalet examinationstillfällen för den verksamhetsförlagda delen av studie- och yrkesvägledarutbildningen är begränsat till två. I de fall där studenten underkänns vid sin ordinarie praktik får hen göra om perioden och därmed beställs en ny praktikplats hos samma eller annan handledare. Ett tredje tillfälle kan beviljas av Lärarhögskolans föreståndare om det finns särskilda skäl men då måste studenten själv ansöka om det.
 

Senast uppdaterad: 2023-12-04