"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

KPU för forskarutbildade - Nationell webbsida

Bild: Mostphotos

Kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade erbjuds vid Stockholms universitet/Kungliga Tekniska högskolan, Umeå universitet samt Karlstad universitet.

Information

Utbildningarna ges på distans med ca 125 % studietakt under tolv månader. Utbildningarna innehåller fysiska träffar på campus. Antalet träffar kan variera beroende på lärosäte.

Läs mer om KPU på respektive lärosätes hemsida.

Om KPU för forskarutbildade

Utbildningen kommer att genomföras med förhöjd studietakt. Det vill säga att utbildningens 90 hp läses under tolv månader, vilket även innebär studier under sommaren.

Den kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU, omfattar 90 högskolepoäng (hp) och består av en utbildningsvetenskaplig kärna, som omfattar centrala och generella lärarkompetenser inklusive ämnesdidaktik, samt verksamhetsförlagd utbildning i skolan, VFU. Utbildningen är en påbyggnadsutbildning på distans med fysiska träffar på lärosätet. Utbildningen bygger vidare på dina tidigare ämnesstudier.

Utbildningsbidrag

Alla som blivit antagna till utbildningen har rätt till utbildningsbidrag om 25 000 kr/mån till och med det kalenderår då den studerande fyller 56 år. Beloppet är skattepliktigt och förutsätter studier på heltid. Efter sex månader granskas studiemeriterna innan beslut fattas om bidrag för återstående del av utbildningen. Läs mer i förordningstexterna.

Vanliga frågor och svar om utbildningsbidrag

Observera att du måste ansöka både till programmet och ansöka om utbildningsbidrag. Du kan ansöka om utbildningsbidrag ända fram till programstarten. Du ansöker om bidraget via en blankett som du hittar på respektive lärosätes hemsida.

Förordningstexter

Förordning om utbildning (SFS 2016:705)
Förordning om utbildningsbidraget (SFS 2016:706)

Senast uppdaterad: 2024-02-27