Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 20 aug, 2021

500 internationella studenter välkomnas smittsäkert

NYHET Nästa vecka väntas cirka 500 nya internationella studenter anlända till Umeå universitet. Det är nästan lika många som innan pandemin. För att minska smittspridningen har Umeå universitet samarbetat med Region Västerbotten; till exempelvis kommer test-kit för covid-19 att delas ut på flygplatsen då studenterna kommer.

Text: Jessica Bergström Grahn

Måndag 23 augusti och tisdag 24 augusti välkomnar Umeå universitet nya internationella studenter på flygplatsen vid ankomstdagarna. Studenterna får där ta emot nyckeln till sitt studentboende och erbjuds också att ta emot ett testkit för covid-19, detta i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för inresande till Sverige.

Umeå universitet och Region Västerbotten har samarbetat för att göra det så enkelt och smittsäkert som möjligt för studenter att kunna provta sig direkt vid inresa från annat land.

– Vi är mycket glada att så många internationella studenter förväntas komma till Umeå universitet i höst och att siffrorna börjar återvända till det normala igen, säger Ingrid Svensson, chef för International Office vid Umeå universitet.

– Det känns också bra att i samarbete med region Västerbotten kunna erbjuda ett enkelt sätt för våra nya studenter att provta sig vid inresa, fortsätter hon.

Förutom testkiten skickar universitetet också ut särskild information till de nya internationella studenterna med upplysningar om de rekommendationer som finns vad gäller provtagning och karantän vid inresa samt hur studenterna kan gå tillväga för att lämna in test. 

Antalet internationella studenter halverades nästan i och med pandemin

Antalet nya internationella studenter som förväntas komma till Umeå universitet till höstterminen 2021 är nu nästan uppe i samma nivå som innan pandemin. Hösten 2020 halverades i det närmaste antalet utbytesstudenter som kom till Umeå universitet, men är nu alltså närapå tillbaka på samma nivå som innan pandemin. 

– Eftersom vi är ett lärosäte i framkant är det viktigt att internationalisering genomsyrar hela universitetets verksamhet och en förutsättning för att vi ska kunna verka i en global värld. Internationalisering av utbildning och forskning ger perspektiv och förståelse för den värld vi lever i samt kunskap om olika lösningar på samhällsproblem. De internationella studenterna är en viktig del i det, menar Ingrid Svensson.

Förutom ankomstdagarna vid flygplatsen erbjuds studenterna också ett smittsäkert välkomnande och introduktion till Umeå universitet och Umeå stad via Orientation, tre digitala event 25-27 augusti.