Huvudmenyn dold.

Sommar i P1 med Susanne Dahl ”Det är en stor ära att få förtroendet”

Susanne Dahls sommarprat kommer beröra ämnet tid, om tiden som villkor och som gåva.

Så får antibiotikaresistent bakterie sin vidhäftningsförmåga

Umeåforskare publicerar i Nature struktur och mekanism av fästande pilis hos bakterien A. baumannii.

Valet 2022: Äldreomsorgens utmaningar med en åldrande befolkning

Vilka stora utmaningar står vi inför med en åldrande befolkning?

Unik upptäckt betydelsefull för prognos hos cancerpatienter

Forskare vid Umeå universitet har gjort en upptäckt som kan få stor betydelse för precisionsmedicin.

Nya satsningar i Skellefteå och för den industriella gröna omställningen

Nya lärarutbildningar, utökad samverkan och forskning med Skellefteå kommun och Skellefteå kraft.

6 000 år av mänsklig påverkan av insekters biologiska mångfald

Ny studie undersöker fossiler av skalbaggar för att förstå hur förändringar i klimat och landskap påverkat

Umeå universitets medverkande på Almedalsveckan

Den 3 juli inleds Almedalsveckan och Umeå universitet är representerat på åtta punkter i programmet.

Universitetsdirektören i Umeå får regeringsuppdrag

Hans Wiklund har fått uppdrag som nationell samordnare för fler VFU-platser för sjuksköterskeutbildningen.

Miljöövervakare med rätt att dyka

Fyra miljöövervakare vid Umeå marina forskningscentrum har utbildats i dykning ned till 30 meters djup.

Senaste porträtt och reportage

Språkstudier öppnade dörrar för två systrar

Deras gemensamma språkintresse är en del av vardagen.

Psykiatriska läkemedel till unga kan ge hjärtrubbningar

ADHD-läkemedel är testade på barn och unga, men inte i kombination med andra läkemedel.

Glatt och högt tempo på svenskakurs för utländska forskare

Frågor och skratt duggar tätt när internationellt rekryterade forskare möts för intensivkurs i svenska.

Högintensiv intervallträning kan ge personer med KOL bättre liv

Andre Nyberg vill se om högintensiv kortvarig intervallträning ger goda hälsoeffekter för personer med KOL.

Väjer inte för de svåra frågorna

Claudia Lampic undersöker psykologiska efterverkningar av fysiska tillstånd som cancer eller infertilitet.

Häxan från Grubbe – ett historiskt rättegångsspel

Som en del av Umeås 400-årsjubileum arrangerade Juridiska institutionen en rättshistorisk afton på hovrätten.