"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-10-31

”Förbered dig på en spännande och intressant utbildning, som kräver mycket av dig, men också ger mycket!”

NYHET Waldemar Hessel från Stockholm studerar andra året på Arkitektprogrammet i Umeå. Efter att ha jobbat i två år efter studenten och länge varit intresserad av att läsa en annorlunda och skapande utbildning bestämde han sig för att bli arkitekt.

Waldemar sökte även arkitektprogrammen vid Lunds universitet, Chalmers och KTH, men det blev Umeå universitet, vilket han tror passade honom bäst eftersom den konstnärliga profilen kändes mest intressant.

Skiljer sig undervisningen från gymnasiet?

– Utbildningen skiljer sig mycket från gymnasiestudierna! Jag var förberedd på det innan jag började, men det var en stor omställning ändå. En stor del av utbildningen utgörs av projektarbeten, och det är upp till dig att kunna förmedla dina idéer under en presentation. Att kunna motivera sina idéer och ta till sig den kritik en får är avgörande. 

Är du intresserad av någon särskild inriktning av arkitektur?

– Det som lockar med arkitektyrket är att det är ett brett ämne, med möjlighet att påverka och jobba med samhällsfrågor. Vi arbetar med varierande projekt och uppmuntras till att experimentera med olika tekniker, och det försöker jag göra så mycket jag kan. Så här tidigt i utbildningen avgränsas vi inte till någon speciell inriktning.

Studenterna jobbar ofta tillsammans i projekt. Foto: Per Melander

Vad tycker du om lärarna på skolan?

– Jag är imponerad av alla lärarna och deras kunskap. Båda två årskursansvariga som jag haft hittills har visat ett otroligt engagemang!

Vad är det bästa med skolan?

– Jag tycker att skolans lokaler är väldigt fina, trots att studion lätt blir högljudd. Skolans verkstad och utrustning är mycket bra!

Hur trivs du i Umeå och hur är Umeå som studentstad?

– Jag trivs väldigt bra i Umeå som stad. När jag flyttade hit såg jag fram emot att få uppleva en studentstad. Vårt Konstnärliga campus ligger dock en bit från det stora campusområdet, vilket har gjort att jag inte varit så aktiv i kåren eller tagit del av studentlivet där. Konstnärligt campus är som en egen liten värld, på gott och ont.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter min kandidatexamen är jag sugen på att få praktisera på ett arkitektkontor. Gärna utomlands. 

Har du några råd till ungdomar som drömmer om att bli arkitekt?

– Förbered dig på en spännande och intressant utbildning, som kräver mycket av dig, men också ger mycket!

Namn: Waldemar Hessel
Kommer från: Stockholm
Ålder: 22
Intressen: musik
Oanad talang: Snabb simmare
Favoritarkitekt: Imhotep
Gillar: Fredagskänsla

Redaktör: Ingrid Söderbergh