Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.
Publicerad: 19 aug, 2021

Hur blir mottagningen vid terminsstart?

NYHET Att börja plugga är en stor grej. Som student är man kanske ny i staden, pirrig inför universitetsstudierna och peppad inför att lära känna ett nytt sammanhang och nya människor. Umeå universitet vill så klart att alla studenter ska få en bra start på sina studier och då är mottagningen som studentkårerna anordnar en viktig del. Men i år behöver mottagningen anpassas.

Text: Anna Lawrence

I samråd med Smittskyddsenheten vid Region Västerbotten har Umeå universitet uppmanat studentkårerna att anordna mottagningsaktiviteter som är covid-anpassade. Det här gäller för höstens mottagning:

• Aktiviteter ska genomföras utomhus.
  • Gruppstorleken begränsas till maximalt 7–8 personer.
  • Deltagare ska hålla avstånd.
  • Vid symptom, även milda, ska deltagare stanna hemma och testa sig.

– Vi förstår att riktlinjerna kan verka omfattande och i vissa fall skilja sig från vad Folkhälsomyndigheten anger, men vi råder alla studenter att under alla omständigheter följa dessa riktlinjer vid universitetet för att minska risken för stor smittspridning, säger Gustav Svensson, ordförande för Umeå studentkår.

Smittspridningen i Umeå är just nu hög. Det är viktigt att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Du bör därför undvika att vara nära andra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid, och umgås utomhus och i mindre grupper.

– Vi på Umeå universitet är väldigt måna om våra studenters hälsa och vill att alla ska kunna genomföra sina studier utan att utsättas för risk för smitta. Även om vi som universitet gör vårt yttersta i att anpassa vår verksamhet ställs det också väldigt stora krav på att alla tar eget ansvar och verkligen följer de smittskyddsåtgärder som gäller. Om vi jobbar tillsammans så kommer vi snabbare att kunna återgå till mer normala aktiviteter på campus igen, säger Per Ragnarsson, ordförande i Umeå universitets krisledningsgrupp.

Under pandemin har de lokala smittspårarna kunnat se att smittspridningen bland universitetets studenter nästan uteslutande har skett utanför studierna vid fester, kompisträffar eller andra sociala sammanhang, inte i studiesituationer. Det är därför viktigt att du tar eget ansvar för att skydda dig själv och andra. Fundera över hur du kan umgås smittsäkert och begränsa ditt umgänge till ett fåtal och samma personer.

Håll dig uppdaterad om universitetets smittskyddsåtgärder på umu.se/covid-19.

Ditt val gör skillnad

Ett bra sätt att skydda sig mot smitta är också att vaccinera sig. Det är Region Västerbotten som ansvarar för vaccination i Umeå. Information om hur du bokar vaccinering finns på 1177.se/vasterbotten.